SHELL VAS RECORD

  • Netherlands Shell PreludeShell lansează cel mai mare vas din lume

Shell lansează cel mai mare vas din lume, transportorul de gaz lichefiat, “Prelude”. Concernul petrolier Shell a luat în primire noul său transportator de GPL. Colosul are 500m în lungime, 75m în lățime și 90 de metri înalțime. Prin aceste dimensiuni deține titlul de cea mai mare structură plutitoare din lume. Prețul este în mod corespunzător unul foarte ridicat. Vasul a fost lansat de curând de la un șantier naval din Corea de Sud.

 

Shell dorește să folosească platforma pentru a muta, lichefia, depozita și manipula gaze naturale. Shell numește acest nou tip de platformă FLNG. Platforma urmează să fie complet finalizată până în anul 2015. Nava va fi acorată la 200 de km de coasta Australiei, la exploatarea de gaze “Prelude”, unde se vor extrage gazele naturale, acestea vor fi lichefiate folosind cantități mari de energie și vor fi stocate și rearanjate pentru transportorul GPL, astfel că materia primă va putea fi transportată oriunde în lume.

 

Analiștii estimează costul de producție al platformei plutitoare la aproximativ 12 miliarde de euro, prețul fiind considerat unul rezonabil. Odată cu lansarea acestei prime platforme de tip FLNG, s-ar putea schimba multe lucruri în industria de petrol și gaze, spun ei. Dacă aceste zăcăminte de gaze care sunt atât de departe de țărm vor putea fi exploatate cu randamente rezonabile, lucrurile s-ar putea să se schimbe. În timp ce se construiește cea mai mare platformă plutitoare din lume, inginerii Shell lucrează deja la un nou proiect pentru o unitate asemănătoare, dar semnificativ mai mare și în același timp mai robustă. Această nouă unitate ar trebui să rămână ancorată 25 de ani în Oceanul Indian, în special în zone cunoscute pentru uragane, unde platformele clasice nu pot funcționa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 3 = 9