Sinceritate de recuperator, Kruk cumpără cu 5-8% creanța bancară și o recupereaza 100% de la datornic

Grupul Kruk, care activează în Polonia (ţara de origine), România și Cehia, a cumpărat în prima jumătate a anului 2012 credite pe cele trei pieţe în valoare de 2 miliarde de lei, pe care a plătit 100 de milioane de lei, adica 10% din valoarea datoriei. Firmele de recuperere creanţe, cum este şi Kruk (nume care înseamnă corb în poloneză), unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa de profil din România, cumpără creditele neperformante de la bănci sau instituţii financiare nebancare şi încearcă apoi să le recupereze de la debitori.

Compania are în acest moment în derulare o campanie publicitară pe TV. Într-un clip de promovare, vecina de pe scara de bloc, într-o atmosferă ternă, îl vede pe vecin supărat. Din scrisoarea care îi cade acestuia de la subraţ, vecina înţelege problemele cu care se confruntă vecinul: are datorii la bănci, administrate de Kruk. Îi spune că nu are rost să aştepte până ajunge cazul în instanţă, să vină executorii peste el, ba, mai mult, ar putea să ajungă în statisticile Biroului de credit (unde, desigur, se află deja dacă nu a plătit rata de mai mult de o lună) şi să nu mai poată face un credit. După ce află de la vecină că cei de la Kruk „chiar vor să te ajute şi ştiu cum e viaţa”, vecinul sună la Kruk, unde o operatoare zâmbăreaţă îi spune că se vor găsi soluţii pentru plata ratei, „bineînţeles, vor fi rate convenabile”.

Alt clip. O maşină. Doi prieteni. Unul cu rate neplătite la bancă, îngândurat: are datorii, se aşteaptă să vină executorii peste el. E deja în Biroul de credit. Celălat, cu rate neplătite la bancă, dar care a acceptat reţeta Kruk i-o dă şi acestuia. Altă operatoare, la fel de zâmbăreaţă, rate convenabile. Clipurile, în cazul în care le-aţi ratat la televizor, pot fi urmărite aici.

Cei care au datorii cumpărate de Kruk sau de alte firme, şi care primesc scrisori acasă, ar trebui să ştie următorul lucru.

Firmele de recuperare cumpără aceste creanţe la un discount faţă de preţul nominal al datoriei. Kruk spune că achiziţionează aceste portofolii de creanțe neperformante cu prețuri cuprinse, în general, între 5% și 8%, „însă acestea pot fi mai mari sau mai mici, în funcție de caracteristicile portofoliului, și anume: vechimea acestuia, valoarea medie a creanței, strategia de colectare aplicată, profesionalismul specialiștilor companiilor de colectare”.

Valoarea medie a unei creanțe achiziţionată de Kruk în primul semestru al anului 2012 este de aproximativ 3.000 de lei.

În același timp, valoarea medie a ratei lunare a unei persoane cu datoriile administrate de Kruk a fost de 270 de lei pe primul semestru al anului 2012.

Astfel, aplicând un procent de achiziţie de 5% la creanţa medie de 3.000 de lei, înseamnă că o firmă precum Kruk plăteşte 150 de lei şi apoi încearcă să recupereze de la datornici o sumă cât mai apropiată de preţul nominal al creanţei, adică 3.000 de lei. Astfel, din prima rată, în medie, se acoperă costul creanţei cumpărate de Kruk. Însă nu toată lumea plăteşte, astfel că banii se recuperează doar de la o parte dintre clienţi. Cei de la Kruk spun că cei mai mulţi aleg să coopereze cu firma, fără să precizat un procent al celor cu care compania se înţelege.

“Majoritatea persoanelor cu datorii sunt bine intenționate și doresc să-și plătească datoriile și să-și rezolve astfel problemele financiare, ieșind din spirala datoriilor. Strategia companiei se bazează pe proceduri de colectare pe cale amiabilă, pe încheierea de angajamente de plată în rate, adaptate situației financiare curente a persoanei cu datorii”, spun reprezentanţii Kruk.

În cazul în care compania nu recuperează creanţa, se pot iniţia acţiuni judiciare, aşa cum se spune şi în clip. Totuşi acestea sunt puţine.

„Numai după epuizarea tuturor modalităților de colectare a creanțelor pe cale amiabilă pentru cazurile aflate în colectare, se folosesc proceduri de colectare pe cale judiciară și executare silită. Numai un procent mic din totalul cazurilor este transmis spre colectare pe cale judiciară”, spun reprezentanţii firmei.

Din partea clienţilor, deşi în presă s-a scris despre metodele la limita legii prin care unii recuperatori de creanţe pun presiune pe aceştia, Kruk spune că nu a venit nicio acţiune în instanţă în acest an.
Piaţa recuperărilor de creanţe este una cu prespective bune pentru firme precum Kruk, care se aşteaptă ca din ce în ce mai multe credite să fie vândute de către bănci şi mai puţine să fie trimise la colectare.

Dar care este situatia azi cu KRUK.

Grupul Kruk a investit 88 de milioane de euro în achiziţia de portofolii de creanţe în România, ceea ce reprezintă a doua mare investiţie făcută de grup în Europa, după Polonia, ţară în care a achiziţionat portofolii în valoare de 99 de milioane de euro.

Grupul a investit o sumă record de 299 milioane de euro în achiziţia de portofolii de creanţe pe şapte pieţe: Polonia, România, Republica Cehă, Slovacia, Germania, Spania şi Italia. Cele mai mari investiţii din 2016 au fost făcute în Polonia (99 milioane de euro, 33% din total), urmate de România (88 milioane de euro, 30% din total) şi Italia (75 milioane de euro, 25% din total), conform unui comunicat al grupului, care a publicat rezultatele financiare pentru 2016.

Conform estimărilor grupului, în 2016, valoarea nominală a creanţelor vândute sau externalizate spre colectare de către bănci şi alte entităţi pe piaţa din România a totalizat suma de 3,10 miliarde de euro (în 2015- 2,01 miliarde de euro), din care:

– valoarea nominală a portofoliilor de creanţe cesionate a fost de 2,06 miliarde de euro, faţă de 1,02 miliarde de euro în 2015;

– valoarea nominală a portofoliilor de creanţe externalizate spre colectare a fost de 1,04 miliarde de euro, faţă de 0,97 miliarde de euro în 2015.

“Volumul crescut de portofolii de pe piaţa românească s-a datorat, printre altele, şi celei mai mari tranzacţii pe piaţa de profil. Împreună cu IFC (International Finance Corporation, membră a Băncii Mondiale), Grupul Kruk a achiziţionat un portofoliu de creanţe cu o valoare nominală de 0,6 miliarde de euro de la Grupul Eurobank.În 2016, investiţiile grupului în portofolii de creanţe cesionate în România au atins cifra de 87,9 milioane de euro, cele mai multe fiind în portofolii retail, comparativ cu 36,6 milioane de euro în 2015. Investiţiile din 2016 i-au conferit grupului o cotă de 35% pe piaţa achiziţiilor de portofolii, comparativ cu 37%, cotă deţinută în anul precedent”, a spus Tomasz Ignaczak, Directorul General al Kruk România.

În 2016, Kruk a acceptat spre colectare pe piaţa de profil din România, portofolii externalizate cu o valoare nominală de 81,9 milioane de euro, comparativ cu 83,52 milioane de euro în 2015.

Sumele colectate aferente portofoliilor cesionate au crescut cu 20% faţă de anul precedent, de la 192 milioane de euro în 2015, la 231 milioane de euro, iar valoarea nominală a creanţelor achiziţionate în 2016 a fost de 3,8 miliarde de euro, astfel întregul portofoliu ajungând la valoarea nominală totală de 10 miliarde de euro.

Cifra de afaceri a grupului a crescut la 182 milioane de euro, de la 142 milioane de euro în 2015 (creştere cu 28%), iar profitul net consolidat a ajuns la valoarea de 58 milioane de euro, faţă de 47 milioane de euro în 2015 (în creştere cu 22%).

Ca parte a achiziţiilor făcute în 2016, Kruk a încheiat câteva proiecte majore, precum închiderea achiziţiei portofoliului de creanţe de la P.R.E.S.C.O., cumpărarea, împreună cu IFC (International Finance Corporation, membră a Băncii Mondiale) a unui portofoliu în România şi achiziţia unor portofolii semnificative de la bănci de top din Italia.

Kruk România este membră a Grupului KRUK şi a fost înfiinţată în anul 2007. Kruk S.A. este cea mai mare companie de management al creanţelor din Polonia. Compania este specializată în managementul integrat al creanţelor, având clienţi atât din sectorul financiar, cât şi companii de servicii.. Compania este, de asemenea, un jucător important pe piaţa achiziţiei de portofolii de creanţe, în special de la bănci.

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

65 − 62 =