Sistem prin satelit pentru depistarea tăierilor ilegale, în premieră

img_0118

Tăierile ilegale vor fi depistate prin intermediul unui nou sistem care operează, în premieră, imagini prin satelit. Autorităţile, dar şi cetăţenii vor putea vedea cine taie, unde taie şi cu avizul cui taie masa lemnoasă.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, a lansat vineri portalul exploatărilor legale şi a transporturilor de masă lemnoasă. Portalul operează, în premieră, imagini satelitare şi le suprapune în timp real pe hărţi electronice, putându-se astfel depista inclusiv posibilele tăieri ilegale de pădure.

“Sistemul este un portal web, disponibil la adresa inspectorulpadurii.ro. Prin noua aplicaţie, orice tăiere ilegală va genera o alertă către organele abilitate. Se poate afla cine taie, unde se taie, când se taie, cu acordul cui se taie şi totul în timp real. Sistemul este deja creat, iar în perioada următoare se vor încărca datele în acesta. Datele vor fi încărcate manual. Cred că, în prima parte a anului 2017, vom avea toate datele introduse în sistem. După părerea mea, cel târziu până mai — iunie 2017, această hartă trebuie să fie completă”, a declarat Cristiana Paşca Palmer.

Sistemul a costat 30.000 de euro şi a fost realizat de firma Indaco. “Suma este infimă dacă ne gândim la cât ne-au costat defrişările ilegale şi câte milioane de euro s-au cheltuit pe sisteme software nefuncţionale”, a completat ministrul Mediului.

Acesta a adăugat că portalul operează imagini satelitare pe care le suprapune în timp real pe hărţi electronice, fiind posibilă astfel depistarea inclusiv a tăierilor ilegale, sistemul putând detecta până la câţiva copaci tăiaţi şi zona în care s-au făcut tăierile, dar şi a locului de unde se face transportul de masă lemnoasă.

Cristiana Paşca Palmer a afirmat că, au fost zeci de cazuri când s-a constatat că s-a încărcat fictiv masa lemnoasă de la Paris sau din Statele Unite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 3 = 7