Țările bogate și cele sărace au fost de acord sa-si revizuiasca finanțarea globală pentru dezvoltare internațională și pentru a pune capăt sărăciei globale. Organizația Națiunilor Unite a anunțat acordul pe site-ul oficial în urma negocierilor din Addis Abeba, Etiopia.
Acordul de a finanța noi obiective de dezvoltare durabilă (SDG), va fi adoptat de liderii mondiali în septembrie. Acesta stabilește, de asemenea, obiective ambițioase pentru a proteja mediul și pentru “a îmbunătăți oportunitatea economică” până în 2030.
Șaptesprezece obiective de dezvoltare noi au fost convenite, inclusiv încheierea sărăciei și a foametei, asigurarea educației de calitate pentru toți, realizarea egalității între sexeși şi siguranţa orașelor.
Pentru a fi atinse aceste obiective se estimează că vor fi nevoie de peste 3000 miliarde dolari pe an. Obiectivele au în vedere ţările în curs de dezvoltare care generează venituri fiscale interne, în scopul de a finanța agenda de dezvoltare proprie, mai degrabă decât bazându-se pe ajutorul străin.
Un punct cheie în negocieri a fost o cerere de către țările în curs de dezvoltare G77, pentru o importanţă mai mare în reformarea impozitării internaționale. Grupul susține că sistemul actual este inechitabil și permite corporațiilor multinaționale să-şi transfere profiturile din țările lor în regimuri fiscale reduse.
Conform acordului, Comitetul de experți privind cooperarea internațională în chestiuni fiscale ONU va fi consolidat, se arată în declarația ONU. Acordul urmează să fie adoptat în mod formal în cadrul unei reuniuni a ONU de săptămâna viitoare.