We’re living in a GAFA world http://internationalschooltechnology.com
Taxarea gigantilor IT, o bataie de cap de cap pentru comunitatea internationala: Franta prezinta sambata un proiect de impozitare a cifrei de afaceri, pentru care spune ca are sprijinul Germaniei.
O solutie globala cum preconizeaza OCDE, o strategie europeana cum doreste Bruxellesul sau o metoda rapida si radicala cum cere Franta? Impozitarea gigantilor online se dovedeste o bataie de cap pentru comunitatea internationala, arata AFP.
“Nu putem accepta ca giganti IT care fac mii de miliarde de dolari cifra de afaceri sa plateasca sume derizorii in termeni de impozite”, declara joi ministrul francez al Finantelor, Bruno Le Maire.
Sustinut de Germania, Italia si Spania, acesta va prezenta sambata omologilor sai din cele 28 de tari membre ale UE, la summitul european de la Tallinn (Estonia), o propunere de impozitare a gigantilor IT (Gafa : Google, Apple, Facebook si Amazon) la cifra de afaceri in tara in care isi vand serviciile.
O masura radicala care se poate aplica si grupurilor care inregistreaza pierderi, dar care “are meritul de a fi simpla si ne permite sa o aplicam rapid”, a argumentat Le Maire, vizibil agasat de lentoarea OCDE si a UE pe marginea acestui subiect.
“Toate astea iau prea mult timp, totul este prea complicat”, a spus acesta, dupa ce a apreciat drept “inacceptabil” ca platforma Airbnb sa plateasca sub 100.000 de euro fiscului francez in conditiile in care peste 10 milioane de francezi au folosit site-ul.
Oficial, ministrul va prezenta propunerea sa drept “complementara” lucrarilor OCDE si Comisiei Europene, doua institutii care au salutat initiativa franceza.
Dar, de la Bruxelles, comisarul Pierre Moscovici a avertizat deja sa nu se repete “erorile trecutului”. “Initiativele nationale risca sa aduca incoerente intre sistemele fiscale, pe care companiile le folosesc pentru a scapa de impozite”, a aratat acesta, intr-un interviu pentru Les Echos.
Partizanii impozitarii la cifra de afaceri arata insa ca propunerea de directiva privind armonizarea impozitelor pe societati se loveste inca de rezerve din partea anumitor state membre, arata o sursa apropiata dosarului.
Mijloc de presiune asupra OCDE?
Din partea OCDE, propunerea lui Le Maire este perceputa ca o “presiune” pentru ca dosarul privind taxarea GAFA sa avanseze in cadrul G20 si ca tarile membre sa ajunga la un acord pentru o solutie care ar avea enormul avantaj ca ar fi aplicata la scara globala.
Directorul Centrului de politica si administrare fiscala din OCDE, Pascal Saint-Amans, a calificat miercuri propunerea franceza drept o “solutie intermediara”.
“Politic, pot intelege ca este necesara daca nu exista perspectiva unui acord intr-un timp rezonabil”, a spus el.
Germania a sprijinit deja initiativa franceza “doar pentru a face ca dosarul sa avanseze in cadrul G20, a carei presedintie o exercita in prezent”, a declarat o sursa apropiata dosarului.
Le Maire insista insa ca are sprijinul Berlinului. “Discutiile foarte regulate pe care le avem cu ministrul german al Finantelor Wolfgang Schauble ma incita sa cred ca suntem pe aceeasi linie in privinta acestui subiect”, a asigurat el.
Ramane insa sa convinga celelalte tari din UE sa adere la aceasta initiativa, in special Irlanda, care, cu o rata de impozitare de 12,5%, gazduieste un mare numar al filialelor gigantilor online.
Daca proiectul reuseste, se ridica o noua mare provocare: evaluarea cifrei de afaceri realizata de diferitele grupuri in fiecare dintre tarile in care are activitati.
Potrivit unei surse apropiate guvernului francez, o pista ar fi bazarea pe TVA-ul “datorat de gigantii IT in tarile consumatoare de servicii” si pe care il achita deja.