Tsunami. Socul francului elvetian revine demoralizator pentru cei cu credite in aceasta moneda
Francul elveţian s-a apreciat joi cu 30% faţă de euro, atingând un nivel record, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa sa nu mai este justificată. Cursul anunţat de BNR pentru francul elveţian a crescut joi cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc, nivel record, şi a trecut de 5 lei la cotaţiile din piaţa bancară raportate la euro, iar cursul pentru euro a depăşit pragul de 4,5 lei/euro, dolarul atingând şi el o valoare record faţă de leu. Francul se tranzacţiona la 92 de centime pentru un euro la Londra, la 9:53, după ce a atins nivelul record de 85,17 centime pentru un euro, relatează Bloomberg. De asemenea, moneda elveţiană a crescut cu 26% faţă de dolar, la 81 de centime pe unitate.
Banca Naţională a Elveţiei a decis joi să renunţe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, măsură pe care instituţia a adoptat-o în luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elveţiană de criza datoriilor suverane din zona euro. Presiunea pentru renunţarea la plafonul de schimb valutar a crescut în ultimele luni, în condiţiile în care speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va începe un program de achiziţii de obligaţiuni a dus la deprecierea monedei euro.
De asemenea, banca centrală a scăzut rata dobânzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%. Cursul pentru francul elveţian atinge un nivel record, de 4,3287 lei. Euro a trecut de 4,5 lei. Cursul pentru francul elveţian anunţat de BNR a urcat cu 58,72 de bani faţă de miercuri, de la 3,7415 lei/franc la 4,3287 lei franc. Precedentul maxim pentru moneda elveţiană a fost înregistrat în urmă cu aproape trei ani şi jumătate, pe 11 august 2011, când francul a fost cotat la 4,0898 lei.
Pentru dolar, paritatea a crescut cu 2,8 bani şi a atins un nou maxim, de 3,851 lei. Anterior, ce mai ridicat curs a fost consemnat în urmă cu aproape doi ani şi jumătate. BNR a anunţat pe 24 iulie 2012 un curs de 3,8343 lei/dolar. În acelaşi timp, euro a urcat cu 0,99 bani, la 4,5034 lei, şi trecut astfel pentru prima dată în ultimele nouă luni de pragul de 4,5 lei/euro. Un curs de peste 4,5 lei/euro a fost consemnat cel mai recent pe 18 martie 2014, când BNR a anunţat o paritate de 4,5085 lei/euro. Cursul maxim pentru euro a fost înregistrat pe 3 august 2012, moment în care euro a fost evaluat la 4,6481 lei.
Pe pieţele externe, francul se tranzacţiona la 92 de centime pentru un euro la Londra aproape de ora 12:00, ora României, după ce a atins nivelul record de 85,17 centime pentru un euro. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc implică o paritate de 5,28 lei pentru moneda elveţiei. Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian. În jurul orei 13:00, francul era cotat pe pieţele externe la paritate cu euro. Cu puţin înainte de ora 13:00 euro era cotat în piaţa interbancară la 4,5032 lei/euro, în urcare de la 4,4895 lei în tranzacţiile derulate pe finalul zilei anterioare.
“Pe leu mişcarea a fost mică. Pe franc a fost panică şi a fost chiar oprit de la tranzacţionare. Au fost diferenţe foarte mari între ofertele de cumpărare şi cele de vânzare”, a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci. Volumele de transfer în piaţa locală au fost ridicate, transferurile plasându-se între un minim la 4,4910 lei/euro şi un maxim de 4,5032 lei/euro. În regiune, forintul şi zlotul s-au depreciat puternic, cu 1,9%, în raport cu euro.
Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se află joi la 0,06% – 0,043% pe an, faţă de 0,06% – 0,45% pe an miercuri. Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se situează la 0,1% – 0,59%, comparativ cu 0,11% – 0,6% pe an în ziua anterioară. Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a urcat la 1,57% pe an, de la 1,56% pe an miercuri. Dar ce spun afaceristii elvetieni despre aceasta masura cititi dupa zambet.
——————————————————————————————————————–
….sa speram ca cei care au credite in moneda elvetiana, nu vor fi uitat de credit precum cel de mai jos, care uita altceva….
Soţia pleacă de acasă în interes de serviciu.
Soţul îl scoală pe copilaş de dimineaţă, îi face micul dejun şi îl ia de mană să-l ducă la grădiniţă.
La grădiniţă educatoarea îi spune tatălui că acest copil îi este necunoscut.
Îl duce la o a doua grădiniţă şi la a treia.
Când ies de la a patra grădiniţă, copilul îi spune:
– Tăticule, încă o grădiniţă şi gata, că întârzii la şcoală!
——————————————————————————————————————–
Exportatorii elvetieni, printre care se numara Swatch Group AG si Richemont, au inregistrat, joi, o scadere importanta pe bursa, dupa ce banca centrala a tarii a decis sa renunte la pragul minim de curs, masura provocand o apreciere brusca a monedei locale.
“Actiunea de azi (joi – n.red) a bancii centrale este un tsunami, avand in vedere ca vor fi afectati exportatorii, industria turismului si, in final, toata tara”, a precizat directorul executiv al producatorului de ceasuri Swatch, Nick Hayek.
“Nu am cuvinte”, a adaugat acesta, citat de Bloomberg, informeaza Business Times.
La bursa din Elvetia, compania de ciment Holcim, prezenta si in Romania, a scazut cu 21%, iar producatorii de ceasuri Swatch Group AG si Richemont au inregistrat un recul de 9%.
Per total, indicele bursier SMI este mai mic cu 8% fata de debutul sedintei, cel mai mare declin inregistrat in aceeasi zi din octombrie 2008.
Un franc puternic reprezinta o provocare importanta pentru exportatorii mari, dar si pentru companiile de marime medie care au fabrici aici, unde muncitorii castiga unele din cele mai mari salarii din Europa.
Producatorii de ceasuri aduna mai mult de o zecime din totalul livrarilor in afara tarii, in frunte aflandu-se branduri precum Rolex, Omega sau Cartier.
Industria nu avea oricum o situatie prea buna.
Exporturile acestor produse au crescut cu doar 2,3% in primele 11 luni din 2014, mult mai mic fata de avansul de 22% inregistrat in 2010.