Șoferii Ikea trăiesc luni de zile în camioane

Ikea se confruntă cu acuzații privind dumpingul salarial practicat în lanțul său logistic. Angajații de acolo trăiesc precum prizonierii, spune un șofer român de camion, care lucrează pentru gigantul suedez de mobilă.

Deviza Ikea sună astfel: toată lumea trebuie să aibe acces la o mobilă frumoasă. Dar la ce preț? După cum raportează cei de la BBC, șoferii de camioane din țările sărace est-europene câștigă mai puțin de 3,40 euro pe oră pentru a transporta marfa în țări occidentale. Pentru că ei nu își permit să trăiască din acești bani, trebuie să se “cazeze” timp de luni de zile în camioanele lor.

Un șofer român pe nume Emilian, chestionat de BBC, a explicat că el doarme, se spală și trăiește, după spusele sale, de patru luni de zile în camionul său, în timp ce transportă bunuri pentru Ikea. Ultima dată el a mers în Danemarca. Pentru munca sa el primește 477 de euro pe lună. Mai săraci decât Emilian sunt colegii săi din Moldova: ei câștigă în medie doar 150 de euro. În comparație, un șofer danez de camion primește pentru aceeași muncă o medie de 2200 de euro lunar.

Un șofer de camion are, potrivit legislației UE, dreptul la aceleași condiții de muncă și salar minim ca și cetățenii țării în care lucrează. Dar aceste prevederi pot fi ocolite cu ușurință. Emilian, spre exemplu, este angajat de o subsidiară slovacă a firmei norvegiene de camioane Bring, astfel că locul său de muncă este considerat a fi în Slovacia. Dar el nu lucrează niciodată acolo.

Hotelurile și mâncarea îl costă zilnic 45 de euro pe Emilian. Pentru că nu își permite un astfel de lux, el doarme într-un sac de dormit în cabina camionului său. El gătește și mănâncă pe marginea drumului. Întrebat cum se simte, el a răspuns că se simte precum un pușcăriaș, ca o pasăre în cușcă. Românul crede că aceste condiții sunt bune atât pentru el cât și pentru oamenii de pe stradă. Reprezintă însă un pericol constant pentru trafic.

Emilian nu este nici pe departe un caz unic, spun cei de la BBC. Compania de logistică face însă foarte puține pentru aceștia. Angajatorul slovac al lui Emilian a răspuns doar fugitiv la întrebările BBC privind condițiile de viață și muncă oferite, menționând că Emilian este liber să plece oricând înapoi spre casă. Dar partenerii comerciali ai Ikea nu pot să scape atât de ușor de contracte, ei sunt de multe ori acționați în instanță pentru nerespectarea obligațiilor.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Ikea-Fahrer-leben-monatelang-im-Lkw-article19746773.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × = 54