Soia este doar parțial benefică

Înlocuitor pentru carne, iaurt sau ulei: boabele de soia au multe întrebuințări în bucătărie. Pentru vegetarieni este o sursă bună de proteine vegetale. Cu toate acestea nu trebuie să consumăm soia în exces. Unii oameni ar trebui chiar să renunțe complet la produsele pe bază de soia.

Cu boabele de soia lucrurile stau astfel: pentru oamenii de știință din domeniul alimentar acest aliment este unul universal, pentru ecologiști este însă o amenințare. Pentru producția de soia în America de Sud se taie anual suprafețe importante din pădurea tropicală. Cu toate acestea, nu înseamnă că trebuie să renunțăm total la acest aliment hrănitor. Majoritatea boabelor de soia care sunt cultivate în America de Sud sunt transformate în furaje pentru animale. Cine consumă însă cantități importante de soia trebuie să aibe puțină atenție.

Vegetarienii și veganii utilizează soia mai degrabă ca și înlocuitor pentru carne. Acest lucru este recomandat în special datorită conținutului ridicat de proteine. În fiecare 100 de grame de soia există 40 de grame de proteine, 20 de grame grăsime și 7 grame de carbohidrați. Iar în rest un bob de soia este format din apă. Soia mai este abundentă în fibre și minerale, precum potasiul.

Din categoria microelementelor esențiale, soia are în special un conținut bogat de cupru. Mai conține și multe vitamine, precum vitamina B3, esențială pentru metabolism. Iar colesterolul este la un nivel minim. Poate în schimb să reducă nivelul de colesterol din organism dacă se consumă pe termen lung și este recomandată pentru reducerea sănătoasă a greutății corporale, explică Wiebke Unger de la Uniunea Vegetarienilor Germani.

Cu toate acestea, soia nu are doar avantaje. Ea conține și anumite substanțe așa-numite antinutritive, precum acidul fitic. Acesta se leagă de alte minerale din organism, reducând astfel aportul lor la buna funcționare a organismului, spune Brigitte Ahrens, expert în domeniul alimentar pentru centrul de consumatori din Niedersachsen. În afară de asta în soia există anumite fitochimicale secundare, așa-numitele fitoestrogeni izoflavonă. Este posibil ca aceste substanțe să deterioreze intestinul atunci când sunt consumate în exces. Testele efectuate pe animale la institutul Leibniz pentru Biologie Animală au arătat acest lucru. Chiar dacă aceste experimente nu pot fi mereu extrapolate asupra biologiei umane, experții recomandă ca sugarii și copii mici să nu consume produse înlocuitoare pe bază de soia.

http://www.n-tv.de/wissen/Soja-ist-nur-in-Massen-gesund-article19955763.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1