soldatii de cauciuc

Screen_shot_2011-10-05_at_10-1.37.48_AM

Brazilia compenseză “ soldatii de cauciuc” din cel de-al doilea război mondial
Congresul brazilian a aprobat un plan de a compensa lucrătorii trimişi la plantațiile de cauciuc în Amazon, în timpul celui de- al doilea război mondial. Aproape 55.000 de brazilieni dintre cei mai săraci au fost trimişi în padurea tropicală, pentru a furniza Statelor Unite, cauciuc utilizat pentru a fabrica arme și vehicule în timpul războiului. Condițiile din Amazon au fost dure și un număr mare dintre ei au murit de malarie, hepatita şi febra galbenă. Însă 6.000 de supraviețuitori vor fi recompensaţi în semn de recunoaștere a ai efortului lor în timpul războiului.

Șaptezeci de ani mai târziu, foștii lucrători, în vârstă acum de 80-90 de ani, vor primi o plată unică de 25.000 de reali ( 11.300 dolari), iar aproximativ 7.000 de descendenți ai muncitorilor decedați vor fi , de asemenea, compensaţi. Conform agentiei de ştiri AFP, senatorul Anibal Diniz, ia numit ” eroi naționali” și a cerut ministerului de planificare brazilian să le plătească înainte de sfârșitul anului.

În 1943, SUA a apelat la Brazilia pentru a oferi o sursă sigură de cauciuc după ce principala țară producătoare de cauciuc la momentul respectiv, Malaezia , a fost ocupata de Japonia, un dușman al forțelor aliate. O mare parte dintre brazilienii saraci din nord – est, s-au alăturat campaniei de recrutare a guvernului pentru a căuta ceea ce au crezut că le va da o viață mai bună în Amazon. Aceştia au devenit unoscut-i sub numele de “soldații de cauciuc ” . Dar mii dintre aceştia au murit de boli tropicale și violență agresivă, sau de atacurile animalelor salbatice, cum ar fi jaguari, aligatori și șerpi.

http://www.bbc.com/news/world-latin-america-2741956

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × = 49