SOLURILE ANTICE AR IMBUNATATI STAREA CLIMATICA GLOBALA

climate-change

Solurile antice contribuie la schimbările climatice globale
Potrivit unui nou studiu, solurile antice, bogate în carbon pot contribui la schimbările climatice la nivel mondial. Cercetatorii de la Universitatea din Wisconsin – Madison au descoperit că solurile adânc îngropate care conțin carbon organic ar putea contribui la ameliorarea încălzirii globală, dacă acestea sunt perturbate prin eroziune, minerit, defrișări și alte activități umane .

Cercetatorii au examinat așa – numitul sol Brady, format acum 15.000 și 13,500 de ani în Nebraska , Kansas și în alte zone din Great Plains. Situat la peste șase metri adâncime, solul a fost îngropat de loess, după ce ghețarii care acoperă America de Nord au început să se topească în urmă cu aproximativ 10.000 de ani. Odată cu topirea ghetararilor, solul Brady a fost supus vegetației și incendiilor, care a contribuit la sechestrarea carbonului. Echipa a folosit metoda analizei, inclusiv spectroscopice și analize izotopice, pentru a examina solul și chimia acestuia. De asemenea, au fost descoperite, materii organice din plantele vechi care nu s-au descompus.

Conform cercetatorilor, îngroparea rapidă a solului, bogat în carbon a împiedicat cursul proceselor biologice care în mod normal ar fi dizolvat carbonul. Potrivit cercetătorilor, aceste soluri adânci, nu sunt unice în Great Plains și apar la nivel mondial. Iar dotorită faptului că oamenii perturbă din ce în ce mai mult peisajele, printr-o varietate de activități, carbonul devine un potențial factor care contribuie la schimbările climatice, deoarece este reintrodus în mediul înconjurător. Carbonul revine sub multe forme și cicluri, prin intermediul terenurilor, apelor și atmosferei. Constatarile sunt publicate in revista Nature Geoscience.
http://www.ibtimes.co.uk/15000-year-old-carbon-rich-brady-soil-contributes-global-climate-change-1450092

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

82 + = 89