SOLUTIA GRECIA

  • greece_1981121cDeflație în Grecia

Prețurile sunt într-o scădere bruscă în Grecia. Pentru luna noiembrie țara a stabilit chiar un record. Dezoltarea țării este cerută de creditorii internaționali, dar aceasta nu se poate realiza fără supunerea la pericole.

 

Recesiune severă poate scădea într-un timp record prețurile în Grecia. Prețurile la bunuri și servicii au scăzut, în medie cu 2,9%, comparativ cu luna noiembrie a anului precedent. O astfel de deflație nu s-a mai întâlnit de când s-a început colectarea datelor statistice, în 1960. Economistul Nikos Maggina de la Banca Națională a Greciei a declarat că “Acest lucru este fără precedent pentru Grecia”. În octombrie declinul a fost de 2 procente. O perioadă lungă de declin a prețurilor ar putea afecta de asemenea dinamica datoriilor țării. Chiar și organizația țărilor dezvoltate, OCDE a avertizat că o deflație puternică a economiei ar putea arunca în aer nivelul datoriei, în raport cu produsul intern brut.

 

Scăderea prețurilor pe termen lung reprezintă o barieră în calea dezvoltării economice. Consumatorii și întreprinderile își amână cheltuielile în așteptarea unor prețuri mai scăzute. Iar cel mai pesimist scenariu prevede crearea unei spirale descendente a prețurilor pe baza prețurilor de consum scăzute și a unei performanțe economice slabe.

 

Motivul scăderii prețurilor este criza economică. Salariile au fost reduse în afaceri și servicii publice, pentru a respecta cerința creditorilor internaționali și anume îmbunătățirea competitvității țării. Institutul german de cercetare socială, WSI, prezice pentru acest an o scădere a salariilor reale pe economie cu 6,2% dacă prețurile vor continua să scadă. În același timp, rata șomajului este mai mare ca niciodată, de 27%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

56 − 51 =