Datorită dezvoltării economiei și a reformelor Hartz IV statul german mai plătește pentru șomeri doar jumătate din cât plătea acum 10 ani. Cheltuielile sunt mai mici, iar veniturile fiscale au crescut.
Pentru forța de muncă și asigurări sociale Germania scoate din buget circa 120 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă o pondere de 40%. Costurile cu șomajul, cu toate acestea, au scăzut în ultimii ani, conform unui studiu realizat de Institutul de Cercetare în Muncă și pe Piața Muncii, parte a Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă. În ultimii zece ani aceste costuri au fost reduse la jumătate și ajustate față de rata inflației.
În 2012 costurile cu șomajul reprezentau aproape 54 de miliarde de euro, aproximativ 2 procente din producția economică anuală. Cu toate acestea, în 2003 acestea reprezentau peste 4%, cu o sumă de 91,5 miliarde de euro. Cercetătorii atribuie declinul asupra reformelor Hartz și asupra dezvoltării economice. La acest rezultat pozitiv au contribuit reformele de pe piața muncii, care au dus și la o dezvoltarea a economiei. Rata șomajului este în scădere în Germania de ani buni. În 2012 existau în Germania 2,9 milioane de șomeri, dar în 2003 numărul acestora se ridica la 4,4 milioane de persoane.
http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/sozialstaat-kosten-der-arbeitslosigkeit-in-zehn-jahren-halbiert-