Sonda NASA s-a prăbușit pe planeta Mercur

RTX14RVT

Sonda NASA s-a prăbușit pe planeta Mercur

Un final spectaculos pentru o călătorie extrem de lungă: cu o viteză de 14.000 de kilometri pe oră un corp ceresc high-tech al NASA se lovește de Mercur. O dată ce se lasă praful, astronomii vor putea măsura craterul.

După peste zece ani în cosmos sonda NASA numită “Messenger” s-a prăbușit controlat pe planeta Mercur. Sonda s-a prăbușit conform planului la ora 21.26 CET la o viteză de 14.000 de kilometri pe oră pe suprafața planetei, spune agenția spațială NASA.

“Un sfârșit cu zgomot”, a comentat managerul NASA John Grunsfeld. Messenger este sărbătorit ca o misiune de succes. Sonda a fost lansată în august 2004 și a înregistrat peste 250.000 de fotografii în timpul călătoriei și a colectat mai multe date care acum trebuiesc evaluate.

Pe suprafața planetei Mercur Messenger a lăsat urme permanente. Sonda de pe Pământ a lăsat în urma impactului aproape neîncetinit un crater pe care etuziaștii astronomi din secolul viitor își vor aminti.

Sonda de  trei metri s-a izbit de Mercur cu o viteză de aproape patru kilometri pe secundă. Oamenii de știință au calculat anterior că energia de impact va fi suficientă pentru o produce un crater cu diametrul de 16 metri pe cea mai apropiată planetă de Soare.

http://www.n-tv.de/wissen/Nasa-Sonde-schlaegt-auf-dem-Merkur-auf-article15018961.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 1