SOS, BANII RUSILOR

7999932a_imgSOS, BANII RUSILOR

Rusii retrag miliarde de dolari din bancile occidentale, in asteptarea sanctiunilor economice. Bancile si companiile din Rusia retrag miliarde de dolari din bancile occidentale care au operatiuni in SUA, de teama inghetarii activelor sau altor posibile sanctiuni economice impuse de Washington in contextul crizei din Crimeea, potrivit unor surse bancare moscovite, citate de Financial Times. Sberbank si VTB, cele mai mari banci din Rusia, precum si companii importante din industria ruseasca, printre care LukOil, isi “repatriaza” fondurile detinute in bancile din Vest, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.

Retragerile de capital au accelerat dupa incheierea fara un acord a ultimei runde de negocieri dintre ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, si secretarul de stat al SUA John Kerry. Investitorii asteapta cu ingrijorare rezultatul referendumului de duminica din Crimeea privind separarea de Ucraina si aderarea la Federatia Rusa. Traderii si oamenii de afaceri anticipeaza ca, in functie de rezultatul scrutinului, SUA si aliatii din Vest ar putea anunta sanctiuni economice impotriva Rusiei inca de luni.

Randamentul de referinta al obligatiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani ale Rusiei a inchis vineri pe piata secundara la 9,7%, fata de mai putin de 8% in ianuarie. Rubla se tranzactioneaza aproape de un minim istoric, incheind sedinta de vineri la un curs de 36,7 unitati pentru un dolar. Cel mai bogati 10 oameni din Rusia, in frunte cu miliardarul Aliser Usmanov, au pierdut 6,6 miliarde de dolari din avere in ultima saptamana, potrivit estimarilor publicate vineri de compania de cercetare Wealth-X. Actiunile companiilor ruse au pierdut 20% din valoare de la inceputul acestui an, continuand scaderile vineri.

“Ironia este ca sectorul bancar rus a realizat progrese importante in ceea ce priveste interconectarea cu sistemul financiar global. Asta inseamna ca este vulnerabil, reprezinta o parghie importanta de presiune”, a declarat Strobe Talbott, presedinte al Brooking Institution si oficial al Departamentului de Stat al SUA in timpul administratiei Clinton.  Valoarea titlurilor de Trezorerie SUA detinute de institutii straine a scazut cu 105 miliarde de dolari in ultima saptamana, potrivit datelor publicate de Rezerva Federala din New York, care alimenteaza astfel zvonurile ca si banca centrala a Rusiei ia masuri pentru reducerea expunerii la posibile sanctiuni.

Potrivit Trezoreriei SUA, Rusia detinea la finele anului trecut obligatiuni guvernamentale americane in valoare de 138,6 miliarde de dolari.
O sursa bancara de la Moscova a afirmat, pentru Financial Times, ca 90% dintre investitorii rusi se comporta deja ca si cum ar fi fost introduse sanctiuni.
In acelasi timp, piata rusa a suferit in ultimele saptamani retrageri masive de capital strain. Potrivit unor surse financiare citate de FT, bancile din SUA au vandut masiv obligatiuni rusesti. Datele Bancii Reglementelor Internationale arata ca bancile si fondurile de investitii din SUA au o expunere de aproximativ 75 miliarde de dolari pe Rusia.

Desi bancile straine nu au inceput inca sa opreasca creditarea catre companiile rusesti in mod generalizat, surse bancare afirma ca negocierile sunt blocate in mai multe cazuri, deoarece institutiile de credit sunt in expectativa.Alexei Kudrin, fost ministru de Finante al Rusiei si membru al echipei de consilieri pe probleme economice ai presedintelui Vladimir Putin, a avertizat joi ca sanctiunile economice ar putea determina retrageri de capital strain de 50 miliarde de dolari pe trimestru din economia rusa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

58 − = 52