S&P reduce perspectiva Turciei la “negativă”

dfaae616486bbbcc50a800d46dd621c5

Agenția de rating Standard & Poor’s reduce ratingul Turciei cu o treaptă ca urmare a loviturii de stat eșuate de săptămâna trecută. Ratingul de credit a fost redus de la “BB+” cât era anterior, la “BB”. Chiar și Moody’s sau Fitch văd țara ca fiind doar cu un pas în fața nivelului de “junk”.

Agenția americană de rating, Standard & Poor’s a redus de asemenea prespectiva pentru evaluări viitoare, datorită turbulențelor provocate de tentativa de lovitură de stat. Agenția a modificat perspectiva de la “stabil” la “negativ”. Motivul invocat a fost polarizarea mediului politic din Turcia, stat membru al NATO. Lira turcească a scăzut în raport cu dolarul după reducerea perspectivei agențiilor de rating, la un nivel record de 3,077 lire pentru un dolar.

Este o perioadă când ne confruntăm cu un nivel ridicat de incertitudine, scriu experții. Asta poate descuraja investitorii în a-și plasa banii în Turcia.

Deja de luni agențiile de rating concurente Moody’s și Fitch au explicat că verifică în prezent bonitatea Turciei. Țara este evaluată la ambele agenții cu un singur nivel deasupra nivelului de “junk”.

După lovitura de stat dejucată, sâmbătă au fost arestați mii de oameni în Turcia, sub suspiciunea de a fi avut legături cu lovitura de stat sau cu organizatorii acesteia. De asemenea, 50.000 de angajați ai serviciului public au fost concediați sau suspendați, printre care mii de judecători și procurori, precum și 15.000 de angajați din sectorul învățământului. Miercuri consiliul turc pentru învățământ superior a interzis deplasările în străinătate ale tuturor profesorilor universitari și oamenilor de știință.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/S-P-stuft-Tuerkei-auf-negativ-herab-article18237036.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

95 − = 87