S&P retrogradează Turcia la “țară de mare risc”

285a7cb43a55a413b3c0a5ebfae0d986

Guvernul turc a fost criticat la nivel internațional pentru felul în care a reacționat la tentativa de lovitură de stat. Dar și agențiile de rating se așteaptă la tensiuni suplimentare. Standard & Poor’s ignoră amenințările din partea Turciei și retrogradează țara.

Agenția de rating Standard & Poor’s (S&P) a catalogat Turcia ca fiind o țară de mare risc. Investitorii au fost avertizați și anterior cu privire la existența unui risc relativ ridicat. Noua evaluare a riscului urmează amenințărilor guvernului turc, care s-a plâns în mod oficial de decizii incorecte și inechitabile ale agențiilor de rating.

S&P a retrogradat deja de luna trecută bonitatea obligațiunilor de stat turce de la BB+ la BB, iar perspectiva a fost redusă la negativ, ceea ce poate atrage după sine reduceri suplimentare ale bonității. După lovitura eșuată de stat peisajul politic s-a polarizat în continuare, motivează S&P decizia sa din luna iulie.

Țara este pusă în fața unei faze mai lungi de nesiguranță politică, se mai adaugă. Acest lucru poate cântări semnificativ asupra intrărilor de capital din străinătate. Turcia este puternic dependentă de intrările de capital datorită deficitului ridicat de cont curent. O notă mai slabă pentru bonitatea țării îngreunează și scumpește și mai mult încercările țării de a contracta credite.

Ca și reacție la retrogradarea din luna iulie, vice-premierul turc Mehmet Simsek a anunțat săptămâna trecută că vor fi adoptate măsuri împotriva agențiilor de rating. Nu există nici un motiv, consideră acesta, pentru ca bonitatea Turciei să fie evaluată mai slab. Președintele Recep Tayyip Erdogan a descris retrogradarea țării sale ca fiind o decizie comandată politic.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/S-P-stuft-Tuerkei-als-Hochrisiko-Land-ein-article18318286.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

47 + = 49