Împrumuturile ar putea fi pe viitor semnificativ mai scumpe pentru Marea Britanie. Două mari agenții de rating americane au redus simultan ratingul de bonitate al țării. Motivul este votul de ieșire din Uniunea Europeană al britanicilor. S&P și Fitch prevăd urmări negative de amploare pentru insulă.
Marile agenții americane de rating au redus ratingul de bonitate al Marii Britanii ca urmare a votului favorabil pentru ieșirea acesteia din Uniunea Europeană. Standard & Poor’s (S&P) a acceptat clasarea țării într-o clasă de top, dar calificativul a fost redus de la cea mai ridicată solvabilitate “AAA” cu două trepte la “AA”, anunță agenția. Fitch a redus de asemenea ratingul țării de la “AA+” la “AA”.
Pentru ambele agenții de rating prespectiva este negativă. Retrogradarea a fost fondată pe recentul vot pentru ieșirea din UE, care potrivit agențiilor, poate slăbi semnificativ stabilitatea, predictibilitatea și eficiența proceselor politice din Marea Britanie. De asemenea, sunt de așteptat efecte importante asupra economiei britanice și finanțelor de stat, spune cei de la S&P.
În mod similar au considerat și cei de la Fitch, decizia pentru o ieșire din Uniunea Europeană având un efect negativ asupra economiei britanice, finanțelor publice precum și asupra continuității politică, a explicat agenția luni seara. Fitch a redus prognozele de creștere pentru anul acesta și următorii doi ani de zile, ca urmare a incertitudinii sporite.
Un rating mai slab poate conduce în cele din urmă la scumpirea împrumuturilor pentru o țară. Aceasta se va vedea nevoită să achite dobânzi mai mari pe piața de capital sau va avea un acces limitat la capital proaspăt. Marea Britanie făcea parte dintre puținele țări din lume cu un rating maxim, “AAA”, așa-numitul triplu A. Germania este încă evaluată în continuare cu acest rating maxim.