SpaceX are prea multe boostere

Pe parcursul a doi ani de zile de efort concentrat, SpaceX a maturizat programul său de rachete reutilizabile, transformându-l într-un program de mare succes. Pe parcursul celor 24 de luni de când SpaceX a recuperat cu succes pentru prima dată un Falcon 9 booster, au existat obstacole, pe măsură ce s-a încercat îmbunătățirea procesului de recuperare, dar la final compania a obținut aproape 20 de aterizări fără cusur ale boosterelor sale.

Dar poate și mai impresionant este faptul că SpaceX a recuperat 15 boostere fără incidente, marea majoritate în 2017, după ce în anul 2016 a înregistrat o serie de eșecuri lamentabile. 2017 a fost în cele din urmă cel mai bun an pentru această companie, marcat fiind de 18 misiuni de succes pentru Falcon 9, cinci reutilizări comerciale ale unor boostere lansate anterior, activarea a trei noi unități de lansare esențiale pentru program și alte succese notabile, cum ar fi viitoarele lansări inaugurale ale Falcon Heavy și Crew Dragon. Succesul programului de reutilizare este probabil cea mai importantă realizare a companiei, iar acel succes înseamnă că SpaceX a acumulat un stoc important de Falcon 9 recuperate, iar Elon Musk glumește uneori, spunând că nu mai are loc pentru boostere folosite.

În timp ce lipsa de spațiu nu a fost subliniată în mod oficial de companie, au existat rapoarte privind reciclarea unor module din rachete sau chiar renunțarea completă la acestea, ceea ce ar putea sugera faptul că pentru companie spațiul de depozitare este într-adevăr important sau poate SpaceX devine din ce în ce mai pragmatică pe măsură ce capabilitățile de reutilizare ale companiei se dezvoltă constant.

Poate că există spațiu suficient pentru a depozita câteva boostere în plus, dar realitatea este că mai vechile Falcon 9 cu Block 3 pur și simplu au fost concepute fără așteptări mari de la ele în privința reutilizării. Astfel că nu ar fi o surpriză ca SpaceX să renunțe la câteva din boosterele deja folosite. Informații publice indică faptul că lansări viitoare, programate pentru luna decembrie sau pentru începutul anului viitor, cum ar fi lansările de Iridium-4, nu vor mai încerca să reîntoarcă prima etapă a rachetei. În timp ce acest lucru este oarecum trist, decizia este pur și simplu rațională.

Hawthorne, we have a problem: SpaceX has too many boosters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 17 = 26