SpaceX ne-a impresionat prin aterizarea a două rachete simultan

 

Într-un tur de forță care ne-a lăsat mască, SpaceX a încheiat cu succes mare parte din etapele lansării inaugurale a Falcon Heavy. Pe scurt, masiva rachetă a trecut cu succes de cele mai riscante etape ale primului său zbor, fără mari probleme, plasând Tesla Roadster-ul lui Elon Musk într-o orbită stabilă în jurul Pământului și a reușit să recupereze în siguranță cel puțin două din trei rachete propulsoare care au purtat încărcătura.

După ce s-a ridicat de la bază lăsând în urmă o uriașă minge de foc de o mărime pe care Centrul Spațial Kennedy nu a mai văzut-o de mulți ani, Falcon Heavy a trecut de faza Max-Q (perioada de presiune atmosferică maximă), după care rachetele propulsoare laterale s-au separat perfect, iar apoi etajul superior și-a continut drumul purtând automobilul lui Musk pe orbită, între timp toate cele trei etaje inferioare ajungând la sol sau pe mare. Transmisiunea live fără întreruperi a oferit un spectacol major pentru peste un milion de utilizatori, fiind oferite simultan diferite unghiuri de vizualizare de la etajul superior cât și de la cele trei propulsoare recuperate.

În cele din urmă, una din fazele importante ale evenimentului a fost reîntoarcerea celor două rachete propulsoare laterale la baza Cape Canaveral, ca și orice altă recuperare de rachete Falcon 9, care a devenit rutină pentru SpaceX, cu o sincronizare care pare desprinsă din filmele science-fiction. Privitorii au declarat că arată de parcă SpaceX ar fi duplicat pur și simplu transmisiunea live de la una dintre rachete. După câteva minute de ardere, propulsoarele s-au întors la sol aproape simultan la Zonele de Aterizare 1 și 2, într-un spectacol fără precedent.

Între timp, etajul superior de la Falcon Heavy continuă orbita terestră și va efectua câteva manevre de propulsare, plasând încărcătura formată din Tesla Roadster și manechinul de la bord, poreclit “Starman”, pe un traseu care o depărtează de Pământ, urmând ca peste aproximativ șase luni aceasta să ajungă foarte aproape de planeta Marte, existând posibilitatea să se prăbușească pe planetă. Nu există însă un obiectiv în acest sens, Musk și echipa sa nu intenționează să plaseze încărcătura rachetei pe orbită în jurul planetei Marte.

SpaceX stuns with two simultaneous rocket landings, Musk’s Tesla heads to Mars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 7 =