La fix patru luni după explozia unei rachete în cadrul unui test, firma privată de zbor spațial trimite din nou o rachetă Falcon9 în spațiul cosmic. Zece sateliți au fost plasați pe orbită.
Compania americană de zbor spațial, SpaceX, a mai încheiat cu succes o misiune. La ora locală 09:45 o nouă rachetă purtătoare și-a început zborul de la Baza Aeriană Vandenberg din California, având un număr de zece sateliți la bord. La scurt timp după, primul etaj al rachetei s-a desprins, iar acesta a aterizat pe o platformă plutitoare din Oceanul Pacific. Al doilea etaj a plasat o oră mai târziu sateliții pe orbită la o înălțime de 620 de kilometri deasupra Pământului.
“Lucrurile arată bine”, ar fi spus directorul executiv al SpaceX, Elon Musk, pe rețeaua de socializare Twitter. Plasarea cu succes a celor zece sateliți a fost doar prima parte dintr-o misiune cerută de concernul american Iridium. În următoarele luni compania vrea să mai trimită alți 70 de sateliți pe orbită, pentru a-și îmbunătăți rețeaua globală de comunicații.
La începutul lunii septembrie anul trecut o rachetă purtătoare tot de tip Falcon9, fără echipaj uman, a explodat în cadrul unui test efectuat la Cape Canaveral, Florida. Cu ajutorul acestei rachete vor fi plasați pe orbită sateliți de telecomunicații, pe care concernul american Facebook, spre exemplu, vrea să îi utilizeze pentru a aduce conexiuni stabile la internet în zone izolate ale globului, precum unele regiuni de pe continentul african.
Cauza exploziei din luna septembrie ar fi fost reprezentată de o problemă în rezervorul de oxigen lichid prezent în a doua etapă de aprindere, spune compania. Procedura de alimentare ar fi fost astfel modificată, iar pe viitor vor fi utilizate alt tip de valve. Accidentul a fost al doilea mare eșec pentru companie, după ce în luna iunie 2015 o rachetă a explodat pe drumul ei către Stația Spațială Internațională.
SpaceX vrea să ofere o alternativă avantajoasă ca preț la programele guvernamentale de zbor spațial și a primit deja comenzi de la agenția spațială americană, NASA, pentru a duce provizii pe ISS. Punctul central al acestui program este capacitatea rachetelor de a fi reutilizate în urma unui zbor spațial.