Spania anunță că nu va face din recuperarea Gibraltarului o condiție în negocierea Brexitului

Spania nu va face din recuperarea suveranității asupra Gibraltarului o condiție în negocierile privind Brexitul, a declarat ministrul spaniol de externe, Alfonso Dastis, într-un interviu publicat duminică de cotidianul ABC, preluat de agenția France Presse.

Șeful diplomației spaniole a precizat că țara sa nu dorește ‘să pună în pericol’ negocierea ieșirii Marii Britanii din UE, el admițând că din punctul de vedere al Londrei o asemenea condiție ar fi greu de acceptat.

Totuși, ministrul Alfonso Dastis a precizat că rămâne pe masă propunerea guvernului de la Madrid privind o suveranitate partajată asupra Gibraltarului, inclusiv o dublă cetățenie pentru locuitorii acestui teritoriu.

Gibraltarul este în centrul unui diferend istoric între Madrid și Londra, Spania revendicând acest teritoriu pe care l-a cedat Marii Britanii în anul 1713. În stabilirea poziției sale privind negocierea Brexitului, Uniunea Europeană a oferit Spaniei dreptul de veto asupra relațiilor viitoare dintre Gibraltar și blocul comunitar.

Premierul britanic Theresa May a avertizat în luna aprilie că nu va ceda suveranitatea asupra Gibraltarului, deși cetățenii acestuia au votat majoritar pentru rămânerea în UE la referendumul din iunie 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 32 = 41