În Uniunea Europeană (UE), o suprafață de teren de peste 2,8 milioane de hectare a fost alocată, în 2016, pentru producția de fructe, la care se adaugă o suprafață de 2,1 milioane de hectare pentru producția de legume, arată un raport publicat, vineri, de Oficiul european de statistică (Eurostat).
Cu o suprafață de 942.000 de hectare (sau 33% din totalul UE) alocată producției de fructe, Spania s-a situat în 2016 pe primul loc în rândul statelor membre, în timp ce Italia a fost lider la capitolul legume, cu o suprafață cultivată de 420.000 de hectare (19,8% din totalul UE).
Merele ocupă prima poziție în rândul fructelor, cu o producție de 12,5 milioane tone recoltată în 2016 (aproape 25 de kilograme pe cap de locuitor din UE), iar tomatele cu 18,5 milioane tone (sau 36 de kilograme pe cap de locuitor din UE) ocupă prima poziție în rândul legumelor.
Polonia a avut și anul trecut cea mai mare producție de mere din Uniunea Europeană (28,7% din producția totală), înaintea Italiei (19,6%) și Franței (14,5%). De asemenea, Polonia a fost principalul producător de cireșe din UE (29,3%), urmată de Spania (11,9%), Italia (11,2%), Ungaria (9,9%), România (8,2%) și Grecia (7,9%).
Italia (33,9%), Spania (33,6%) și Grecia (23,3%) au produs aproape întreaga cantitate de piersici din UE (91%), iar Spania (31,6%) a fost principalul producător de căpșuni în 2016, urmată de Polonia (17,4%) și Germania (12%).
Împreună, Italia (35,5% din totalul producției din UE) și Spania (28,2%) au livrat aproape două treimi din tomatele produse anul trecut în Uniunea Europeană, în timp ce trei state membre — Spania, Polonia și Olanda — au fost responsabile pentru două treimi din producția de castraveți a UE.