SPANIA PE BUTUCI

images|cms-image-004295672.jpg

 Spaniei, la nivel record

961,6 miliarde de euro. Datoria Spaniei este mai mare ca niciodată. Iar guvernul se așteaptă ca aceasta să crească și mai mult. Iar situația nu se prevede să se îmbunătățească până cel mai devreme în anul 2016.

 

Spania a acumulat cea mai mare datorie din istoria sa recentă. Banca centrală de la Madrid a anunțat luni că valoarea pasivelor instituțiilor de stat s-a ridicat la sfârșitul anului 2013 la 961,6 miliarde de euro, cu 8,7% mai mult decât în anul precedent. O valoare mai mare ca aceasta nu a existat de la începutul înregistrării datelor statistice. Datoria națională corespunde unei proporții de 94,05% din produsul intern brut (PIB). Prin urmare, datoria s-a ridicat cu puțin sub prognoza guvernamentală, ce a fost de 94,21%.

 

Spania aparținea în 2007, înainte de criza economică și financiară, grupului format din țările cu datorii relativ scăzute, cu o pondere de doar 36% din PIB. În ciuda măsurilor de austeritate datoria guvernului a crescut dramatic în ultimii ani și a depășit, până la jumătatea anului 2013, media Uniunii Europene.

 

Țara a primit o sumă de 42 de miliarde de euro din fonduri europene, ca formă de ajutor pentru sectorul bancar, care au suferit deosebit de grav de pe urma creditelor neperformante. Cu aceștia bani sectorul a fost în mare măsură suficienți pentru reabilitarea sectorului. Cu toate acestea, ajutorul a fost calculat și în cadrul deficitului bugetar. Guvernul se așteaptă ca, datorită creșterii economice scăzute, datoria țării să crească și să depășească în 2015 pragul de 100% din PIB.

 

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/finanzkrise-spaniens-schulden-steigen-auf-rekordhoehe-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1