Cu anexarea Crimeei de către Rusia, Europa se gândește la o reorientare a politicii energetice. Cu toate acestea, Germania nu poate spera la o tranziție rapidă la gaze naturale din Europa de Nord.
Norvegia a spulberat speranțele că ar putea livra o cantitate mai mare de gaze naturale pentru a face inutile achizițiile de energie din Rusia. Ministrul norvegian al energiei, Tord Lien a declarat că producția pe termen scurt poate fi sporită, dar nu foarte puternic. Până în 2020 țara poate spori producția de gaze naturale până la 130 de miliarde de metri cubi pe an, după ce anul trecut s-au produs 110 miliarde metri cubi. Cea mai mare parte a fost livrată prin conducte către UE.
Norvegia are ample rezerve de gaze naturale pe teritoriul său și este prin urmare complet independentă energetic de importurile din străinătate. Această locație convenabilă permite guvernului de la Oslo o analiză pragmatică a relațiilor dintre ruși și clienții europeni de gaze naturale. Rusia este un furnizor de încredere pentru gaze naturale către Europa de zeci de ani, a subliniat ministrul energiei, Lien. Iar Moscova nu va vrea să schimbe nimic.
Cu toate acestea, Lien consideră că Europa se va mai baza multă vreme pe importul unor cantități mari de GPL. Iar UE și-a extins recent masiv capacitatea de a procesa gaze lichefiate congelate în vederea consumului. Iar acest lucru ar putea permite marilor furnizori de gaze, precum SUA sau țările africane să livreze cantități mai mari. Gazul natural lichefiat (GNL) este cea mai importantă alternativă la construcția de conducte convenționale.
http://www.n-tv.de/wirtschaft/Norwegen-daempft-deutsche-Hoffnung-