Mișcarea este bună pentru inimă și circulația sangvină, acest lucru este deja binecunoscut. Studii recente arată însă că sportul ajută și la combaterea dezvoltării cancerului, mai eficient chiar și decât lipsa consumului de alcool.
Este deja binecunoscut faptul că sportul este adesea cel mai bun medicament. În Europa aproximativ 15% din toate cazurile de cancer sunt puse pe seama lipsei de exercițiu fizic, spune Karen Steindorf de la Centrul German pentru Cercetarea Cancerului de la Heidelberg. Astfel, subliniază conducătoarea Departamentului pentru Mișcare, Cercetare și Prevenție, protecția în fața cancerului este mult mai eficientă prin practicarea sportului, decât prin renunțarea la consumul de alcool, spre exemplu.
O serie de studii au arătat în ultimii ani că riscul de a dezvolta diferite tipuri de cancer, precum cancerul de sân, de colon, pulmonar sau de prostată poate fi redus semnificativ. Probabilitățile posibile pentru reducerea riscurilor se ridică la aproximativ 20%-40%, spune Steindorf. Dar cât sport trebuie să facem?
World Cancer Research Fund recomandă să fim activi din punct de vedere fizic cel puțin 30 de minute zilnic, în mod moderat. Cine are însă posibilitate, ar trebui să efectueze zilnic 60 de minute de exercițiu fizic moderat sau 30 de minute de activitate fizică de intensitate ridicată. Nu este nevoie să efectuăm zilnic același sport într-un centru de specialitate sau într-o sală de fitness. Putem efectua activități integrate în programul nostru zilnic, precum mersul pe bicicletă către locul de muncă sau urcatul scărilor.
Pe lângă efectul de prevenție, sportul are funcții importante chiar și după ce cancerul a fost deja diagnosticat. Antrenarea sistematică a corpului ar putea reduce simptomele asociate bolilor și ar putea ameliora calitatea vieții pacienților, spune Steindorf. Semnificația sportului ca și măsură suplimentară de terapie în timpul și după efectuarea tratamentului propriu-zis este tot mai mare.