Sportul ne face cu zece ani mai tineri

 

În urmă cu 25 de ani cercetătorii de la Universitatea din Karlsruhe au demarat un studiu pe termen lung privind sănătate și mișcare. Rezultatul a fost faptul că, cine își păstrează corpul într-o formă bună va îmbătrâni mai lent și se va îmbolnăvi mai rar.

Klaus Heinzmann răsfoiește prin dosarul său cu 20 de pagini care cuprinde cea mai recentă evaluare și pare destul de mulțumit. De la aproximativ 30 de ani el a neglijat mereu sportul – job, familie, etc. Pur și simplu nu a mai avut timp pentru așa ceva. Dar când a auzit despre studiul “Sănătate și participare”, atitudinea sa s-a schimbat. A început în anul 2007 să practice ciclismul și “Nordic Walking”. Astăzi bărbatul în vârstă de 48 de ani practică sportul de cel puțin trei ori pe săptămână, își păstrează greutatea corporală, iar analizele sale de sânge sunt bune. Ce s-a schimbat însă a fost conștientizarea nevoii de mișcare, chiar și în viața de zi cu zi.

Heinzmann a experimentat pe cont propriu, ceea ce este acum pur și simplu o raritate: mișcarea este sănătoasă, te face fericit, ajută la depresie, previne demența, susține recuperarea după boli grave. Iar mișcarea te menține tânăr: în medie, oamenii atletici sunt cu zece ani mai tineri decât cei care stau pe canapea. Acesta este rezultatul unui studiu recent privind efectele pe termen lung ale sportului, prezentat de oamenii de știință din cadrul Institutului de Tehnologie din Karlsruhe (KIT).

Oamenii de știință au urmărit timp de fix 25 de ani un număr de 500 de locuitori din localitatea Bad Schönborn din apropierea orașului german Karlsruhe, care fac regulat sport sau deloc. La fiecare câțiva ani participanții cu vârste între 35 și 80 de ani sunt examinați, proces care s-a desfășurat deja de cinci ori. Profesorul Alexander Woll explică faptul că datele privind sănătatea și nivelul de activitate fizică au fost comparate de-a lungul unei perioade lungi de timp.

http://www.n-tv.de/wissen/Langzeitstudie-Sport-haelt-jung-article20088140.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

23 − 16 =