Start-up Nation: Începând cu 15 iunie 2017 se pot depune proiecte! Ultimile informatii

Începând cu data de 15 Iunie 2017, ora 10.00, va deveni activă pe site-ul www.aippimm.ro, aplicația de înscriere în cadrul schemei de ajutor de minimis “Start-up Nation”!

În vederea înscrierii în cadrul Programului, operatorii economici vor completa şi transmite on-line planul de afaceri începând cu 15.06.2017 ora 10.00, timp de 30 zile calendaristice de la demararea înscrierii în Program, până la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere, respectiv 14.07.2017, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului.

StartupCafe.ro a transmis in direct un eveniment pentru antreprenorii care vor sa afle ultimele noutati despre Start-up Nation Romania, inaintea deschiderii oficiale a perioadei de aplicatii pentru program. Ministerul pentru Mediul de Afaceri a anuntat oficial perioada de inscriere in programul de finantare pentru IMM-uri. Evenimentul a avut loc la Clubul Taranului, de la Muzeul Taranului Roman, in Bucuresti, cu participarea secretarului de stat Ilan Laufer, de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat. Antreprenorii au putut afla direct de la oficialul guvernamental ultimele noutati legate de Start-up Nation Romania, program a carui deschidere pentru depunerea aplicatiilor este anuntata in 15 iunie 2017.
Ministerul pentru Mediul de Afaceri a facut anuntul oficial pentru deschidera sesiunii de inscriere in programul Stat-up Nation, prin care statul va oferi ajutoare nerambursabile de pana la 200.000 de lei (circa 44.000 de euro) pentru deschiderea unei afaceri in Romania:

“Incepand cu data de 15 Iunie 2017, ora 10.00, va deveni activa pe site-ul www.aippimm.ro, aplicatia de inscriere in cadrul schemei de ajutor de minimis Start-up Nation!

In vederea inscrierii in cadrul Programului, operatorii economici vor completa si transmite online planul de afaceri incepand cu 15.06.2017 ora 10.00, timp de 30 zile calendaristice de la demararea inscrierii in Program, pana la ora 20.00 a ultimei zile de inscriere, respectiv 14.07.2017, cu posibilitatea de prelungire a termenului pana la epuizarea bugetului”.

– In prioada urmatoaare vom lansa o procedura de selectie a partenerului nostru (o banca pentru a acorda credite punte in program – n.r.). Orice partener de impelementare cred ca ar putea sa beneficieze de o imagine a programului Start-up nation.

Noi incercam sa negociem in acest moment:

in cat timp primeste creditul cel care vine cu contractul de finantare
conditiile
dobanda ceruta

Si de aici o sa inceapa o negociere si cine o sa vrea proiectul o sa vina cu cea mai buna dobanda in special.
Dobanda la banca nu este eligibila, trebuie platita de catre antreprenor, dar comisionul la Fondul de garantare va fi cheltuiala eligibila in program.

– Daca afacerea va da faliment, se intra cel mai probabil intr-o procedura de insolventa. Nu se intampla altceva intr-un SRL, daca nu ai faptuit ceva nasol. Statul incearca sa recupereze ce mai poate de acolo.

– Pe langa mecanismul cererii de plata si cel al rambursarii, imi doresc sa poata toata lumea sa beneficieze de creditul-punte, rata de succes va creste.

“Am avut o perioada de programare destul de grea. Am fost in 35 de judete pentru a promova programul si acum pt sa va spun ca se lucreaza la un pachet de creditare punte. Vom face tot ce putem sa obtinem conditii de finantare facila”, explica Ilan Laufer, secretar de stat in Ministerul pentru Mediul de Afaceri.
Lucram la un pachet care sa-i includa pe toti cei care vor face parte din program.

Ne dorim ca in Romania sa creeam un ecosistem cum este si in celelalte tari. Un ecosistem este, de fapt, o comunicare la nivel social intr-un anumit fel. Trebuie sa intelegi daca ai sau nu curaj sa te apropii de zona de business, de antreprenoriat si sa incerci, chiar daca nu reusesti poti sa ma incerci o data. Trebuie sa incurajam sa avem un cadru si sa atragem tineri,a mai declarat Ilan Laufer, in cadrul evenimentului StartupCafe.ro.

Daca vrei sa reusesti cu un startup ….eu am avut mai multe business-uri si acolo unde m-am focusat si concentrat 100% am reusit …acolo unde am zis mai fac si eu ceva ca sa fie bine – cu alea de obicei mai mult pierzi decat castigi.

Cei care vor sa aplice pe mai multe proiecte la Start-up Nation cred ca se poate la aplica la un business conex de productie – unul produce ceva si altul vinde, dar in rest nu cred ca este bine sa faceti un “coafor” si un “uber”, cel mai probabil n-o sa-ti iasa vreuna bine.

Obiective programului:

Stimularea infiintarii de noi societati comerciale in Romania. O necesitatea in conditiile in care in ultimii ani s-au desfiintat mai multe companii fata de numarul celor infiintate.
Romania este pe ultimul loc in UE in materie de implilcare a tinerilor in antreprenoriat. Asa ca vrem sa incurajam tinerii sa intre in afaceri. Punctam tinerii absolventi, am incercat sa adaptam acest program necesitatilor noastre. Absolventii au o sansa in plus pentru ca si tinerii stundenti pot aplica in acest program, ei sunt absolventi de liceu.
Vrem si o colaborare intre institutiile de invatamant. Daca ne uitam la alte state exista o colaborare intre aceste institutii si Guverne, oameni de afaceri si alte institutii.
Am lansat si aplicatia, ea este gata si functioneaza, sunt curios sa primesc un feedback

Atunci cand cineva doreste sa ia un credit de la banca trebuie sa-ti pregatesti planul de afaceri si sa convingi ca esti in stare sa duci la bun sfarsit si trebuie sa duci garanti, trebuie sa pregatesti toti ce iti cer ei.

Cei care vor sa aplice pot sa o faca si nu au nevoie de un consultant . Nu ai nevoie de un consultant ci de un contabil sa faci lucrul asta

Intrebare din public : Ati vorbit de un fond de garantare si de dobanda, vrem sa ne indicati in mare o marja de procente.

Ilan Laufer: Am sa fac un post si am sa va raspund. La fondul de garantare il am la birou si va raspund iar pe partea de banca, noi vom lansa o procedura de selectie a partenerului nostru

Din punct de vedere al dobanzii noi incercam sa negociem cu bancile si vom fi 100% transparenti iar cei care vor prezenta conditiile cele mai avantajoase pentru voi cu aceia vom lucra.
Din punctul meu de vedere ceea ce conteaza cel mai mult este:
in cat timp primeste creditul cel care urmeaza sa vina cu contractul de finantare, cat de repede se pot misca
care este dobanda pe care o cer
O sa inceapa negociereasi cei care vor sa obtina proiectul vor oferi cea mai buna dobanda. Ce pot sa va spun eu ca dobanda bancii nu este o cheltuiala eligibila trebuie sa o platiti iar comisionul pentru fondul de garantare este eligibil si o sa-l facem public

Dragos Ungureanu, director comercial adjunct IMM, Banca Transilvania: Noi asteptam sa se dea drumul la Start-up Nation, sa vedem care sunt conditiile pentru ca institutia noastra sa poata sa inceapa sa isi creeze oferta si sa ne manifestam interesul pentru programul acesta alaturi de voi.

Intrebare din public: Eu am absolvit liceul in 2013, acum sunt student si antreprerenor la o firma. Vreau sa va intreb daca primesc acel bonus de absolvent din 2013?

Ilan Laufer: Binenteles, daca esti angajat in propria firma primesti 20 de puncte. Da, indiferent daca ati mai lucrat sau nu primiti bonusul pentru absolventi. Am insistat sa introduc aceasta facilitate pe care am dorit sa o acord tuturor absolventilor.

Intrebare din public: Nu stiu pe ce cod CAEN ar trebui sa aplic..

Ilan Laufer: Planul de afaceri este bine sa-l construiti in jurul activitatii care va poate aduce venit. Codul CAEN pe care il veti factura acela este codul pe care aplicati, adica acel cod CAEN va fi cel care va produce venituri in societate si nu celelalte. Construiti planul de afaceri simplu cu echipamnetele de care aveti nevoie dar nu puteti sa prestati doua tipuri de activitati diferite, mergeti pe activitate si demonstrati lantul de productie.

Aveti voie sa efectuati si activitati conexe atata timp cat nu cheltuiti din banii proiectului pentru achizitionarea acestora. Nu este nicio problema.

Intrebare din public: Eu as dori sa fac o platforma de cursuri online prin care voi avea multi colaboratori, profesori, consultanti pentru care onorariul va fi de 2000 de euro pe curs. Mai mult, voi avea nevoie de acces la baza de date de afara care ma costa 5000 de euro…Aceste cheltuieli sunt eligibile?

Ilan Laufer: OK. Nu puteti sa platiti persoane decat daca sunt salariati. Contractele de servicii nu sunt eligibile, in afara de consultanta nu sunt. Riscam sa se rispieasca banii in loc sa se ajunga in echipamente. Aveti voie sa efectuati si activitati conexe atata timp cat nu cheltuiti din banii proiectului pentru achiztionarea acestora.

Daca este vorba de drepturi de autor – nu pot sa intre la eligibile. Nu cred ca am introdus asta dar din punctul meu de vedere aveti variante. Puteti sa va descurcati, trebuie doar sa ganditi constructia afacerii:software-ul si platforma in sine, laptopurile intra la cheltuieli eligibile, spre exemplu.

Intrebare din public: In cazul in care afacerea nu merge si da faliment ce se intampla?

Ilan Laufer: Ceea ce se intampla de obicei – statul va incerca sa recupereze banii, grantul pe care vi l-a alocat, se intra inr-o procedura de insolventa si de acolo exista un administrator, se inchide insolventa daca nu s-a infaptuit ceva nasol.

Intrebare din public: In cazul in care dorim sa achizitionam echipamente avem doua posibilitati: cu banii proprii sau cu factura proforma de 30 de zile.

Ilan Laufer: Imi doresc sa nu fie cazul sa mergem pe varianta rambursarii sau pe a cererii de plata.Imi doresc foarte mult sa poata toata lumea sa beneficeze de creditul puncte pentru ca o sa fie mult mai usor de implementat proiectul.

Trebuie sa luati o factura cu termen de plata de la furnizor si sa va livreze echipamentele, partenerul de implementare va veni la fata locului pentru certificare si e bine sa le aveti pe toate ca sa nu treceti prin verificari de mai multe ori. Partenerul de implementare da OK-ul catre noi si noi dam Ok-ul de plata, dupa care se realizeaza plata in contul dvs cu dedicatie, adica nu se pot folosi banii decat pentru acele echipamente certificate.

Toate echipamentele corporale trebuie sa le aveti la prima transa pentru verificare.

Intrebare din public: In cazul in care din fonduri proprii se achizitoneaza echipamente, in momentul in care se vor livra banii, va mai veni cineva sa verifice?

Ilan Laufer: Da, de fiecare data cand este vorba de banii statului va veni cineva sa verifice.

Intrebare din public: Costurile de promovare sunt eligibile si ma intreb daca si facturile de promovare pe social media, Facebook creearea unui site sunt eligibile? In cuantumul a cat?

Ilan Laufer: Daca aveti factura, in cuantumul a 8.000 de lei. Puteti sa faceti un site mai ieftin, cu 39 de euro sunt site-uri foarte bune si restul de bani sa-i folositi in promovare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − 10 =