Statele est-europene ar putea folosi dreptul de veto în negocierile pentru Brexit

image-20160627-28362-mmhipx

Polonia, cel mai mare stat est-european din UE, nu va permite Uniunii Europene să ajungă la o înţelegere cu orice preţ cu Marea Britanie şi îşi va folosi dreptul de veto în cadrul negocierilor, a spus ministrul de Externe Konrad Szymanski, citat de Bloomberg.

Statele est-europene ar putea folosi dreptul de veto în negocierile pentru Brexit
În timp ce negocierile vor ţinti un compromis, Polonia nu va susţine o afacere care nu este echilibrată în termenii celor patru principii ale pieţei comune a Uniunii Europene – libera circulaţie a oamenilor, capitalului, bunurilor şi serviciilor.

Alături de alte state membre UE din fostul bloc comunist, Polonia a pus libera circulaţie a oamenilor ca o condiţie cheie pentru a permite Marii Britanii accesul la piaţa comună.

“Este clar că negocierile unei noi relaţii se desfăşoară sub presiunea unui veto”, a spus Szymanski când a fost întrebat despre posibilitatea blocării negocierilor de către Polonia. ”Negocierile sunt menite să evite un veto, dar noi nu vrem un compromis cu orice preţ”, a adăugat ministrul.

Slovacia, Ungaria, Polonia şi Cehia sunt pregătite să îşi folosească dreptul de veto în orice negociere a Brexitului care ar afecta libera circulaţie a cetăţenilor, potrivit declaraţiilor premierului slovac Roberto Fico, după întâlnirea liderilor UE din Bratislava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 9 =