Statele Unite au decis expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi şi le cer ca în 72 de ore să părăsească ţara/ Barack Obama explică decizia: Reacţie la “activităţile agresive” ale Rusiei în campania din SUA

img_0378

Statele Unite au anunţat, joi seară, expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi şi închiderea a două misiuni diplomatice ruse, pe fondul tensiunilor dintre Washington şi Moscova.

Update:Decizia de expulzare a diplomaţilor ruşi nu reprezintă reacţia totală faţă de “activităţile agresive” ale Rusiei, care ar trebui să fie o sursă de îngrijorare pentru toţi cetăţenii americani, a declarat joi seară preşedintele în funcţie al SUA, Barack Obama.

“Toţi cetăţenii americani ar trebui să fie îngrijoraţi din cauza activităţilor Rusiei. În octombrie, Administraţia mea a stabilit şi a anunţat că Rusia a întreprins acţiuni menite să interfereze cu procesul electoral din Statele Unite. Furturile de date şi lucrurile dezvăluite puteau fi ordonate doar de la cel mai înalt nivel al Administraţiei de la Moscova”, a declarat Barack Obama.

“Aceste măsuri nu reprezintă reacţia totală faţă de activităţile agresive ale Rusiei”, a avertizat Barack Obama, citat de NBC.

Ştire iniţială:Două reprezentanţe diplomatice ruse, din statele New York şi Maryland, au fost închise, afirmă surse citate de postul CNBC.

Cei 35 de diplomaţi ruşi au fost declaraţi “personae non gratae” şi au primit notificări prin care li se cere să părăsească teritoriul SUA în cel mult 72 de ore.

“Este vorba de acţiuni adoptate ca reacţie la acte ruse de hărţuire a diplomaţilor americani şi la alte activităţi ale ruşilor care sunt incompatibile cu practicile diplomatice”, a declarat un oficial american, sub protecţia anonimatului, pentru agenţia Reuters.

Administraţia Barack Obama a avertizat că va lua măsuri de retorsiune, inclusiv sancţiuni, pentru presupusa implicare a Rusiei în scrutinul prezidenţial din Statele Unite.

În octombrie, Administraţia Statelor Unite a formulat acuzaţii oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi legislative.

În ultimele luni, oficiali americani au semnalat că atacurile cibernetice au fost efectuate de hackeri susţinuţi de Administraţia de la Moscova, scopul posibil fiind de a perturba campania în care candidata democrată la funcţia de preşedinte, Hillary Clinton, s-a confruntat cu republicanul Donald Trump.

“Avem motive să credem, date fiind scopul şi sensibilităţile acestor eforturi, că aceste activităţi puteau fi autorizate doar de oficiali de rangul cel mai înalt din Rusia”, a transmis Administraţia SUA. Preşedinţia Rusiei a calificat drept “absurde” acuzaţiile Statelor Unite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 2 = 4