Statul rus omoară concurența

IMG_1383

Autoritatea rusă a monopolului, FAS, a nominalizat cea mai mare amenințare pentru concurența din țara sa: statul rus. Acest raport aparține Moscow Times citând agenția de știri Wedomosti. FAS a cerut în consecință președintelui Putin să emită un decret prin care să se reducă rolul statului în domeniile cheie ale economiei ruse.

În anii trecuți statul a avut o influență semnificativ mai mare asupra economiei. De când Putin a venit la putere în anul 2000, Kremlinul încearcă mereu să își afirme controlul în sectoare importante ale economiei. Un exemplu cunoscut este industria rusă de gaze și petrol. Ea a fost privatizată în anii 90 și vândută către oameni de afaceri cu legături dubioase. Între timp ea a ajuns din nou în proprietatea statului și se folosește de președinte ca instrument al politicii externe, asigurând în același timp statului o mare parte din veniturile din taxe.

Potrivit autorității concurențiale în anul 2015 companiile de stat, în special giganții energetici Hazprom și Rosneft, au generat peste 70% din produsul intern brut al țării. Cu zece ani înainte cota era la doar 35%. Numărul companiilor la care statul este implicat s-a majorat de trei ori în ultimii trei ani. Acestea sunt o amenințare în special pentru companiile private de la nivel regional.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Russischer-Staat-ist-Wettbewerbsbremse-article19694873.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =