Strict romanesc: ANAF amina pentru 2017 conectarea caselor de marcat ale comerciantilor la un server special

magazin-online-540x300

Sistemul de supraveghere fiscala centralizata prin conectarea caselor de marcat ale comerciantilor la un server special al ANAF a fost amanata pana in anul 2017.
OUG 91/2014 a fost aprobata de guvern in sedinta din 23 decembrie si publicata in Monitorul Oficial din 30 decembrie 2014.

OUG 91 stabileste modificarile aduse ordonantei de urgenta 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Acelasi document prevede ca in 2015 distribuitorii de case de marcat mai pot comercializa modele vechi, urmand ca de la 1 ianuarie 2016 sa fie comercializate casele de marcat fara rola martor, dar cu card SD pe care va fi stocat jurnalul electronic.

Astfel, noile prevederi stabilesc ca inregistrarea datelor din casa de marcat in jurnalul electronic se va face incepand cu 1 aprilie 2016 pentru contribuabilii mari, in timp ce contribuabilii mijlocii vor inregistra datele in jurnalul electronic incepand cu 1 iulie 2016.

Aceeasi sursa anunta ca retailerii mici au termen limita de introducere a jurnalului electronic la casa de marcat 1 noiembrie 2016. Ordonanta prevede ca pana la 1 februarie 2017, Ministerul Finantelor va publica normele metodologice privind procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la un sistem informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale.

Retinem ca o schimbare majora adusa de instituirea registrului electronic al caselor de marcat si prin introducerea cardurilor SD este obligativitatea de stocare a datelor pentru comercianti, in arhiva jurnalului electronic, timp de 5 ani de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia a fost intocmit, fata de numai 2 ani cat era termenul limita pentru stocarea rolelor martor.

Totodata, se vor conecta aparatele de marcat electronice fiscale la un sistem informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale gestionat de ANAF. Aceasta conectare ce ar urma sa foloseasca un serviciu mobil de transmisie date – GPRS – va fi contractata de la companiile de telefonie mobila si va consta intr-un abonament lunar de transmisie date.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × = 5