Studenții americani plătesc dobânzi uriașe

RTX1D9XC

Studenții americani plătesc dobânzi uriașe

În SUA mulți studenți nu se mai pot bucura de momentul absolvirii. Pentru că aceștia trebuie să își achite taxele foarte mari pentru studii. Cu dobânzi care pentru un constructor de case ar fi un coșmar.

Se întâmplă din nou: în toată America se aruncă togile în aer, zeci de mii de studenți au absolvit, la ceremonie ei apar în culorile tradiționale ale universităților, dar deasupra togilor stă pe capul lor muntele de datorii. Există discursuri, strângeri de mână, îmbrățișări și lacrimi ale părinților. În special vor vorbi absolvenții cu rezultate foarte bune, de asemenea politicieni, lideri de afaceri, sportivi sau alți membri marcanți. Cuvintele lor îi inspiră pe cei prezenți, de asemenea pe absolvenții din următorii câțiva ani, dar perspectivele sunt sumbre. În loc să meargă să cucerească lumea, aceștia vor fi preocupați câțiva ani de plata datoriilor de zeci de mii de dolari, care au fost împrumutați pentru studiile lor.

Acum câțiva ani s-a cerut o taxă derizorie studenților germani, iar atunci populația a protestat vehement. În America așa ceva nu se întâmplă. Aici nu este vorba de plata a 500 de dolari pe semestru, școlile de elită cer chiar și zeci de mii de dolari. Cele mai scumpe universități din SUA, printre care Columbia și Universitatea din New York, Dartmouth sau Bard cer peste 60.000 de dolari pe an universitar din partea unui singur student.

Asta înseamnă că în țara tuturor posibilităților studiază doar cei bogați acolo unde vor, pentru restul, posibilitățile sunt extrem de limitate. Cine vrea să studieze într-un loc mai bun decât își poate permite trebuie să lucreze cel puțin part-time pe lângă studii, dar și să își ia un credit pentru studii, de cele mai multe ori e în condiții oribile. În medie studenții plătesc creditele împreună cu o dobândă de zece procente și astfel mai mult decât alte categorii de clienți ai băncilor. În comparație, un credit imobiliar luat în ultimii ani este taxat cu o dobândă de două procente, mulțumită Federal Reserve din SUA.

Este aproape de necrezut nivelul dobânzilor pe care guvernul îl pune pe spatele tinerilor absolvenți. Iar majoritatea creditelor pentru studii trec prin birourile autorităților, doar câteva prin mâinile băncilor. Iar autoritățile mai profită de pe urma unei legi absurde ca să își poată face creditele rentabile: creditele pentru studii nu pot fi refinanțate. Cine a semnat o dată pentru o rată mare a dobânzii nu poate profita de pe urma scăderii acesteia. Iar cine va da faliment neputând să achite un astfel de credit, nu va putea îndeplini cerințele altor creditori și va rămâne cu această datorie pe cap, care ar fi trebuit la început să permită formarea unei cariere.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/US-Studenten-zahlen-Wucherzinsen-article15225536.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 2 =