Studiu asupra efectelor depresiei

Lonely sad girl in black sitting at the table

Creează depresia un risc mai mare de îmbolnăvire de cancer? Această întrebare a fost urmărită de cercetători într-un studiu major și au ajuns la concluzia că există cel puțin o corelație statistică.

Depresia și temerile pot crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Cercetări efectuate în Anglia și Țara Galilor au arătat că afecțiunile grave ale sângelui, colonului, pancreasului sau prostatei apar mai frecvent la persoane cu probleme psihologice, se arată în raportul prezentat în British Medical Journal. Pentru studiul lor medicii de la University College London au evaluat 160.000 de acte medicale.

Oamenii de știință au subliniat însă faptul că observațiile statistice nu înseamnă automat că există o relație cauzală directă între starea de spirit și riscul de cancer. Rezultatul cercetărilor pare însă să ateste o legătură între starea psihică și sănătatea corporală. Studii anterioare au arătat că depresia cronică și anxietatea majorează riscurile de afecțiuni cardiace și accidente vasculare cerebrale.

Studiul se bazează pe o analiză a 16 studii efectuate pe termen lung, care au presupus observații regulate timp de un deceniu pe un eșantion de 163.000 de persoane. Peste 4300 de participanți s-au îmbolnăvit de cancer în această perioadă.

Cercetătorii londonezi au descoperit că printre oamenii care se descriu ei înșiși ca depresivi sau speriați există un număr mai mare de decese cauzate de cancer. În cazul cancerului de sânge riscul pentru acest grup de persoane este de aproape patru ori mai mare decât la alți participați, iar în cazul cancerului de pancreas și de prostată riscul este dublu.

http://www.n-tv.de/wissen/Studie-untersucht-Folgen-von-Depressionen-article19655767.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =