Studiu Kaspersky: Tații au un rol esențial în procesul de educare cibernetică a copiilor, în familiile moderne

kaspersky
Părinții discută constant cu copiii lor despre ce fac pe Internet și îi ajută să rezolve problemele din mediul online, însă în familiile moderne tatăl este, de obicei, cel care își asumă acest rol, în proporție de 60%, reiese dintr-o cercetare realizată în Cehia de către experții Kaspersky Lab, împreună cu profesorul David Smahel de la Universitatea Masaryk.

Conform sursei citate, cei mai mulți părinți au spus că, în cazul lor, copiii învață singuri să folosească dispozitivele digitale, iar acest proces de învățare pe cont propriu se accentuează, pe măsură ce copiii cresc.

“În prezent, aproape fiecare copil începe să folosească, de la o anumită vârstă, dispozitive conectate la Internet, ceea ce înseamnă că mamele și tații se confruntă cu situații noi — așa numitul parenting digital. Din rezultatele cercetării, putem observa că sunt diferențe uriașe în folosirea Internetului între copiii de diferite vârste, iar parenting-ul digital se învață pe măsură ce copiii cresc. Cei mai mari sunt mai responsabili în folosirea dispozitivelor digitale, iar părinții se bazează uneori pe cunoștințele lor, care nu sunt întotdeauna perfecte și ar putea expune un copil la riscuri mari. De aceea, una dintre cele mai arzătoare probleme din ziua de azi este asigurarea siguranței online a copiilor”, precizează profesorul David Smahel.

Raportul de specialitate relevă faptul că în familiile moderne tatăl este, de obicei, cel care își asumă rolul de educare a copiilor în ceea ce privește securitatea cibernetică, respectiv 60%, diferența revenind mamelor. De asemenea, mai degrabă tații (66%) sunt cei care au grijă de securitatea dispozitivului digital al copilului, iar mamele sunt pe locul secund, cu 49%.

“Părinții trebuie să se gândească la avantajele și dezavantajele folosirii dispozitivelor digitale de către copii, inclusiv la cât de mult timp ar trebui să petreacă în acest mod și cât control ar fi bine să aibă, precum și la modalități de protecție în mediul online. Tocmai din acest motiv, încurajăm părinții să discute cu cei mici despre problemele pe care le întâlnesc online, să le dea sfaturi despre cum ar trebui să folosească Internetul și să fie la curent cu ce fac copiii pe Internet. Pentru siguranța acestora, noi recomandăm folosirea programelor cu funcții de control parental”, declară Bogdan Pismicenco, director de vânzări pentru România, Bulgaria și Republica Moldova, la Kaspersky Lab.

Potrivit sursei citate, ambii părinți discută constant cu copiii despre ce fac pe Internet și îi ajută să rezolve problemele din mediul online. Dar tații ocupă și aici primul loc în ceea ce privește sfaturile despre cum să folosească Internetul în siguranță: 44% le explică celor mici cum să evite problemele în mediul online, comparativ cu 35% dintre mame.

Kaspersky Lab este o companie globală de securitate cibernetică, fondată în anul 1997, ce are în portofoliu mai bine de 400 de milioane de utilizatori individuali, precum și 270.000 de companii client.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

32 − = 28