Studiu Manpower: Cel mai accentuat deficit de talente înregistrat de România. Țara noastră, locul 3 în topul mondial

IMG_0558

România se situează pe locul trei, după Japonia și Taiwan, la deficitul de talente pe piața muncii, potrivit sondajului realizat de ManpowerGroup pe eșantione de angajatori din mai multe state.

Concret, 72% din angajatorii autohtoni au declarat că au probleme cu recrutarea muncitorilor calificați, inginerilor și operatorilor de producție, procent ce indică cel mai acut deficit de talente raportat vreodată în România.

„Deficitul de talente raportat de angajatorii români a ajuns la o extindere fără precedent în istoria studiului din România, ponderea celor care întâmpină dificultăţi fiind dublă faţă de media europeană. În contextul unor intenţii de angajare favorabile, care în 2016 / 2017 şi-au atins şi depăşit deja nivelul istoric de optimism, competiţia pentru competenţele de care angajatorii au nevoie va deveni din ce în ce mai acerbă”, a declarat directorul de marketing pentru Europa în cadrul Manpower, Corina-Bianca Gonteanu, citată în prezentarea studiului.

În Japonia, 86% dintre firme au dificultăţi în recrutarea angajaţilor calificaţi, iar în Taiwan 73%. România este urmată în clasament de Hong Kong (69%), Turcia (66%) şi Bulgaria (62%).

Posturile care se ocupă cel mai greu:

meseriaşi calificaţi
muncitori
ingineri
operatori producţie.
În topul posturilor dificil de ocupat se regăsesc şi şoferii (locul 5), personalul pentru hoteluri şi restaurante (locul 6), programatori (locul 7), vânzători (locul 8), contabili (locul 9) şi manageri (locul 10).

Motivele deficitului, în opinia angajatorilor:

lipsa candidaţilor disponibili, adică numărul redus de candidaţi (spun 35% din angajatori)
lipsa competenţelor specifice rolului (21% din angajatori)
lipsa de experienţă practică (18%).
Pentru a contracara deficitul de talente, cei mai mulţi angajatori (52%) oferă beneficii şi avantaje suplimentare candidaţilor, 51% investesc în dezvoltarea personalului existent, iar 48% oferă pachete salariale mai mari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

54 − = 45