SUA a activat scutul antirachetă in România

_89674755_89674754

SUA a activat o stație de apărare anti-rachetă pe uscat în tara noastra, care va face parte dintr-un scut european mai larg și controversat. Înalți oficiali americani și ai NATO au participat la ceremonia de la Deveselu din sudul Romaniei. SUA spune ca sistemul Aegis este un scut pentru a proteja țările NATO de rachete cu rază medie de acțiune scurtă și, în special de Orientul Mijlociu. Dar, Rusia vede aceasta actiune ca o amenințare de securitate, o afirmație respinsă de NATO. Relațiile dintre Occident și Rusia s-au deteriorat de la anexarea Moscovei a peninsulei Crimeea din Ucraina, în 2014.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și alți înalți oficiali din alianța militară au participat la ceremonia de deschidere de la o veche bază aeriană românească din Deveselu, 180 de km la sud-vest de Bucuresti.

Locul găzduiește radare si rachete interceptoare SM- 2, și va fi integrat în scutul antirachetă al NATO la intalnirea blocului din această vară. Ambii oficiali ai NATO și SUA au încercat să liniștească Rusia că scutul din România, si unul similar în Polonia, nu subminează descurajarea nucleară strategică a Rusiei.

http://www.bbc.com/news/world-europe-36272686

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 2