SUA: Anchetă după ce pușcași marini au postat pe Facebook fotografii indecente în care apar colege ale lor

Armata americană a deschis o anchetă în cazul unor militari care au postat pe Facebook fotografii indecente în care apar colege ale lor, fără ca ele să știe, a indicat luni o sursă militară, citată de AFP.

Militarii în cauză sunt pușcași marini, corpul expediționar al armatei americane, renumit pentru disciplina sa și valorile sale specifice.

Dintre toate ramurile armatei americane, Corpul de pușcași marini este cel care s-a arătat cel mai reticent la decizia administrației Obama de a acorda posibilitatea numirii de femei în toate posturile, inclusiv posturile de luptă cele mai expuse.

Ancheta a fost încredințată Serviciului de anchetă penală al Marinei americane (NCIS).

Postarea de ”fotografii explicite fără permisiunea persoanelor care apar în ele este un potențial delict”, a reamintit luni Ed Buice, un purtător de cuvânt al NCIS.

Într-un comunicat, Corpul de pușcași marini s-a declarat ”foarte preocupat de comentariile denigratoare și fotografiile indecente” difuzate pe pagina de Facebook a ”Marines United”. ”Nu vom tolera hărțuirea online sau offline”, a adăugat Corpul de pușcași marini într-un mesaj pe Twitter.

Potrivit site-ului de jurnalism de investigații Reveal, pagina de Facebook în cauză avea aproape 30.000 de abonați. Ea nu era publică și era rezervată pușcașilor marini și altor forțe militare asemănătoare, precum trupele Marinei britanice.

”Începând din 30 ianuarie, mai mult de douăzeci de femei” au văzut fotografii nud cu ele distribuite pe ”Marines United” fără consimțământul lor, cu menționarea ”rangului lor, a numelui lor complet și a unității lor”, a indicat Reveal.

Fotografiile au provocat numeroase comentarii, uneori obscene sau degradante.

Astfel de comportamente ”nu sunt în conformitate cu valorile pușcașilor marini și nu vor fi tolerate”, a reamintit într-un mesaj pe Twitter generalul Robert Neller, comandantul Corpului de pușcași marini. Succesul pușcașilor marini ”se bazează pe încredere reciprocă și pe respect”, a adăugat el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

38 − = 33