SUA avertizează Moscova că provoacă destabilizare

83573658

De când Rusia a anexat peninsula Crimeea chiar și Marea Baltică a devenit o potențială zonă de conflict. Rusia vrea aparent să staționeze rachete în exclava sa Kaliningrad, care pot fi purtătoare de focoase nucleare. Statele Unite ale Americii se alarmează, iar Suedia cere dialog.

O staționare a rachetelor balistice de tip Iskander și a bateriilor de rachete S-400 în enclava rusă Kaliningrad ar provoca o destabilizare a siguranței europene, sunt de părere americanii. Ministerul American de Externe apelează la guvernul rus pentru a se abține de la astfel de decizii, ceea ce contravine obiectivului de promovare a stabilității și securității în zonă.

Guvernul american reacționează cu avertizări la rapoartele media în care directorul comitetului de apărare din camera superioară rusă este citat cu un anunț privind staționarea de rachete. Rachetele de tip Iskander-M pot fi echipate cu focoase atomice. Rusia își întărește de ceva vreme prezența în enclava Kaliningrad, care este localizată între statele NATO Lituania și Polonia.

Premierul suedez Stefan Löfven cere o deschidere mai mare a dialogului cu Rusia, pentru a potoli tensiunile pe relația cu NATO privind zona Mării Baltice. Toți liderii politici sunt obligați să găsească o cale, spune Löfven pentru Neuen Osnabrücker Zeitung.

Regiunea Mării Baltice împreună cu Kaliningrad este pentru Rusia o regiune folosită preponderent ca bază militară și reprezintă o sursă de tensiuni în relația cu NATO, de la anexarea peninsulei Crimeea. Statele NATO au decis să staționeze efective militare internaționale în Estonia, Letonia și Lituania.

Suedia respinge însă abordarea Rusiei față de peninsula Crimeea și regiunea Ucrainei de Est, subliniază premierul. Dar dialogul multilateral cu Federația Rusă este crucial. Löfven spune că și-ar dori înființarea unei agenții comune de securitate.

http://www.n-tv.de/politik/USA-warnen-Moskau-vor-Destabilisierung-article19148866.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

36 + = 37