SUA dă undă verde pentru exporturile din Iran

rtsom84

Prevederile Statelor Unite ale Americii au fost până în prezent extrem de dure în privința schimburilor comerciale dintre lumea occidentală și Iran. S-a ajuns însă la un acord mult așteptat la Washington, care ar putea schimba acest lucru. Airbus și Boeing sunt primele companii care privesc cu sufletul la gură mersul lucrurilor.

Casa Albă deschide drumul către Teheran pentru constructorii de avioane Airbus și Boeing. Pasul este văzut ca fiind cel mai important progres înregistrat în direcția liberalizării comerțului cu Iranul, de când sancțiunile au fost ridicate în luna ianuarie a acestui an. Statele Occidentale au ridicat sancțiunile în schimbul unor concesiuni ale țării musulmane privind programul său nuclear. Cu toate acestea, afacerile evoluează foarte lent. Concernele occidentale nu îndrăznesc să încalce prevederile SUA în privința comerțului cu Iranul.

Iran Air a anunțat în luna ianuarie că dorește să comande aparate de zbor marca Airbus. Dar tranzacția s-a blocat datorită lipsei de aprobări necesare din partea Ministerului de Finanțe din SUA. Acesta are dreptul de a aproba sau bloca aceste tranzacții, pentru că multe din piesele aeronavelor Airbus sunt fabricate pe teritoriul SUA. Acum Airbus va fi primul constructor de aeronave care poate face afaceri cu Iranul și are dreptul să le livreze 17 aeronave. Potrivit unui purtător de cuvânt al Airbus, lirările ar putea fi demarate deja din acest an.

Unda verde din partea SUA poate deveni un semnal important care arată că pe viitor Iranul ar putea fi din nou un partener comercial important al Occidentului. La câteva ore după ce Airbus a primit undă verde și compania americană Boeing a primit licență pentru exportul de avioane către Iran.

Boeing vrea să vândă 80 de avioane direct către Iran Air. Este o parte dintr-un plan major, care poate aduce pentru Boeing fix 17,6 miliarde de dolari americani. Nici un alt concern american nu s-a mai implicat atât de mult în Iran de la eliminarea sancțiunilor. În același timp Boeing vrea să continue să dezvolte relația sa comercială cu Iran Air și să discute deja despre alte livrări. Echipa comercială de la Boeing a vizitat Iranul deja de mai multe ori în acest an. Cu toate acestea, nici un manager de top al companiei nu s-a alăturat echipei.

Iranul a anunțat în acest an intenția de a face afaceri de miliarde de dolari cu Airbus și Boeing. Țara vrea să își modernizeze flota de avioane. Majoritatea restricțiilor comerciale precedente pentru comerțul cu avioane au fost introduse chiar înaintea sancțiunilor recente, fiind rămășite ale măsurilor luate de Washington după Revoluția Islamică din Iran din anul 1979.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/USA-geben-gruenes-Licht-fuer-Iran-Exporte-article18701676.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 28 = 35