SUA: Departamentul de Justiţie a declanşat o anchetă penală asupra Uber Technologies

Departamentul de Justiţie din SUA a iniţiat o anchetă penală în legătură cu utilizarea de către Uber Technologies Inc. a unui soft care i-a ajutat pe şoferi să se sustragă autorităţilor locale de reglementare în domeniul transporturilor, au spus două surse apropiate situaţiei, citate de Reuters.com.

Uber a recunoscut că software-ul, cunoscut sub numele de „Greyball”, a ajutat la identificarea şi evitarea funcţionarilor guvernamentali care încercau să blocheze Uber în zone în care serviciul său nu fusese încă aprobat, cum ar fi Portland, Oregon. Compania a interzis utilizarea lui Greyball în acest scop, spunând că programul a fost creat pentru a verifica solicitările de transport tocmai pentru a preveni frauda şi a proteja şoferii.

Potrivit Reuters.com, un purtător de cuvânt al Uber, dar şi Departamentul de Justiţie, au refuzat să comenteze. Avocaţii lui Uber au declarat în scrisorile adresate autorităţilor din Portland că tehnologia Greyball a fost folosită „în mod nemaiîntâlnit” în oraşul respectiv, înainte ca serviciul să fie aprobat acolo, în 2015.

Ancheta este încă într-o fază incipientă, au mai spus sursele.

Uber a primit o citaţie de la o instanţă din California de Nord, care caută documente referitoare la modul în care a funcţionat instrumentul de software şi unde a fost acesta implementat, a declarat o persoană care a văzut cererea. „Asta indică faptul că o anchetă penală este în curs de desfăşurare, iar cea de-a doua sursă a confirmat acest lucru”, mai arată Reuters.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

68 − = 67