Din anul 1975 Franța a fost cel mai mare cumpărător al bunurilor germane. Dar chiar și pe partea de vânzări către Germania, această țară a fost pe primul loc. Dar aceste vremuri au apus. Un motiv este politica Băncii Central Europene.
Este pentru prima dată de patru decenii când SUA depășește Franța ca cel mai important partener comercial al Germaniei. În anul 2015 au fost comercializate mărfuri în valoare de 173,2 miliarde de euro între Statele Unite ale Americii și Germania. Între Germania și Franța tranzacțiile din aceeași perioadă s-au ridicat la o valoare de 170,1 miliarde de euro, după cum anunță cei de la Biroul Federal de Statistică. Franța a fost, potrivit datelor existente, cel mai important partener comercial al nemților încă din anul 1975.
Cea mai importantă piață de export pentru economia germană a fost tot Franța, încă din anul 1961. Chiar și în acest domeniu țara vecină a fost depășită de SUA anul trecut. Germania a exportat bunuri în valoare de 113,9 miliarde de euro către Statele Unite. Către Franța au plecat mărfuri în valoare de 103 miliarde de euro. La această evoluție a cifrelor ar fi contribuit și politica monetară a Băncii Central Europene, care prin politica dobânzilor reduse și a programului de cumpărare obligațiuni ar fi devalorizat moneda unică europeană și ar fi ieftinit vânzările către regiuni din afara spațiului euro.
În cele din urmă, comerțul cu SUA s-a soldat cu un excedent în valoare de 54,6 miliarde. Schimburile comerciale cu Regatul Unit ar fi totalizat 51 de miliarde de euro. În schimburile comerciale cu Franța valoarea mărfurilor vândute a depășit-o pe cea a mărfurilor cumpărate cu 36 de miliarde de euro.
Cea mai îndrăgită sursă pentru cumpărături a companiilor germane a fost China. De acolo companiile au adus marfă în valoare de 91,5 miliarde de euro, după care a urmat Olanda (88,1 miliarde de euro) și Franța. În total companiile germane au vândut anul trecut mărfuri în valoare de 1195 de miliarde de euro către străinătate. În același timp ele au importat bunuri în valoare de 948 de miliarde de la partenrii lor comerciali.