SUA prezintă un acord gigant cu China

În campania sa electorală Donald Trump a catalogat China ca fiind un dușman al Statelor Unite și o națiune care își manipulează propria monedă. Experții sunt însă sceptici acum.

Ministrul American al Comerțului, Wilbur Ross, descrie relațiile comerciale dintre China și SUA ca fiind la un nou record pozitiv, în același timp anunțând că s-a ajuns la un acord privind negocierile. Pare a fi un acord-monstru, poate chiar supraomenesc, iar ceva similar nu a mai fost înregistrat niciodată în istoria relațiilor comerciale dintre cele două mari națiuni ale lumii.

În mod concret, este vorba despre primele rezultate ale negocierilor în cadrul planului de acțiune de 100 de zile, pe care liderii statelor l-au convenit în urmă cu o lună. De la prima reuniune de nivel înalt dintre președintele american Donald Trump și premierul chinez Xi Jinping la Mar-a-Lago, Florida, climatul dintre cele două țări s-a îmbunătățit semnificativ.

China vinde semnificativ mai multe mărfuri în SUA și invers. Datorită deficitului comercial uriaș al SUA, Trump a amenințat în trecut cu măsuri comerciale punitive. El nu s-a abținut să lanseze atacuri dure la adresa Chinei și a descris autoritățile de la Beiing ca fiind “maeștrii ai manipulărilor monetare”. Semnele unui război comercial erau evidente.

De atunci Trump și-a moderat semnificativ tonul, retrăgând nu doar acuzațiile privind manipulările monetare. Săptămâna aceasta el a avut câteva cuvinte de laudă la adresa omologilor săi, lucru de neconceput în urmă cu câteva săptămâni.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/USA-praesentieren-Herkules-Deal-mit-China-article19837994.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − = 11