SUA pune Puerto Rico sub supraveghere

20c0bd01db8f2db323369598ddab1d2d

Puerto Rico are datorii de peste 70 de miliarde de dolari. Însă insula din Caraibe nu poate să declare pur și simplu starea de faliment, datorită statutului ei special. Un grup de control ar trebui să controleze de acum încolo bugetul anual și să negocieze cu creditorii.

Puerto Rico, teritoriu american cu datorii imense, va fi pus sub supravegherea Statelor Unite pentru a putea implementa o reformă bugetară si a  promova vânzarea de proprietăți și să negocieze acorduri cu creditorii. Ajutoare directe în bani nu vor fi, cu toate acestea, furnizate.

Senatul de la Washington a aprobat legea Promesa (promisiune) miercurea trecută cu 68 de voturi pentru și 30 împotrivă. Președintele american Barack Obama a anunțat deja că va promulga legea. Într-o rară situație de unitate politică, atât republicanii cât și democrații au fost de acord cu legea.

Puerto Rico se regăsește de luni de zile într-o criză bugetară profundă. În total muntele de datorii al țării se ridică la 70 de miliarde de dolari (62 de miliarde de euro). La începutul lunii mai guvernul din San Juan a făcut o cerere în valoare de sute de milioane.

Guvernatorul Alejandro Garcia Padilla a anunțat deja că vineri va efectua o plată de două miliarde de dolari americani. Puerto Rico este un teritoriu ce aparține de Statele Unite ale Americii. Nu este însă unul din statele federale americane, deci ca teritoriu extern auto-guvernat are un statut special. De aceea insula din Caraibe nu se poate înscrie pentru o stare de faliment, după dreptul american al insolvenței, cum a făcut-o spre exemplu orașul Detroit.

După ce teritoriul a renunțat să mai ofere facilități fiscale avantajoase, numeroase companii au dat afară oamenii care îi aveau în Puerto Rico. Guvernul a încercat să acopere găurile din buget prin contractarea de credite. Iar capitalul proaspăt a venit până acum relativ ușor, obligațiunile din Puerto Rico fiind relativ atractive pentru investitori, pentru că cetățenii americani nu trebuie să plătească impozit pe veniturile obținute din investiții de capital.

Legea Promesa protejează statul Puerto Rico de cerințele creditorilor până la sfârșitul anului 2017. Apoi corpul de control cu șapte membri își va înceta activitatea. Grupul va avea puteri largi de control și va putea controla și supraveghea, printre altele, bugetul statului Puerto Rico. Guvernul din San Juan va fi de fapt desființat din punct de vedere financiar și politic. În ciuda acestui fapt, guvernatorul Garcia Padilla sprijină inițiativa. Această lege le dă posibilitățile legale pentru a restructura datoria publică, de a stabiliza situația bugetului și pentru a-i proteja de portoricani de procese intentate de creditori.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/USA-stellen-Puerto-Rico-unter-Aufsicht-article18079771.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

60 + = 67