SUA ridică estimarea de creștere pentru ultimul trimestru al anului 2015

_88462404_gettyimages-135788321

Economia Statelor Unite a crescut într-un ritm mai rapid decât se credea anterior în al patrulea trimestru al anului 2015, în conformitate cu cele mai recente cifre oficiale. Economia Statelor Unite a crescut într-un ritm anualizat de 1% in primul trimestru, comparativ cu o estimare inițială de 0,7%. Cei mai mulți economiști au avut o viziune mai pesimistă, așteptându-se ca cifra să fie revizuită în scădere. Anumite previziuni pun rata de creștere pentru primele trei luni ale anului 2016 la 2,5%.

Cheltuielile de consum, ceea ce reprezintă mai mult de două treimi din activitatea economică din SUA, au crescut într-un ritm de 2%, în al patrulea trimestru, comparativ cu o crestere de 2,2% estimată anterior. Dar unii economiști se tem că încetinirea cheltuielilor de consum s-ar putea agrava.

Președintele băncii centrale americane, Janet Yellen a indicat faptul că ratele ar putea crește treptat pe tot parcursul anului, dacă economia va crește destul de puternic. Cu toate acestea, mulți economiști cred că economia SUA va fi retinută din crestere din cauza încetinirii marilor economii mondiale, printre care China şi Brazilia, si scăderea prețurilor la materiile prime conducând la deflație.

De exemplu, prețurile mai mici la petrol au fost o piedică în calea profiturilor companiilor petroliere. Un sondaj Reuters efectuat luna aceasta a estimat că primele 30 de companii petroliere la nivel mondial şi-au redus bugetele cu o medie de 40%.

http://www.bbc.com/news/business-35671150

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

22 − = 14