SUA SI JAPONIA OK

48396051

UE și Japonia se apropie
În timp ce dezbaterea privind acordul de liber schimb între SUA și UE este încă în plină desfășurare, este deja lansat un proiect similar cu Japonia, din parte Bruxelles-ului. Preocupările din indsutria auto sunt astfel ignorate.

Japonia și Uniunea Europeană sunt pe cale să își depășească diferențele în ceea ce privește un acord de liber schimb. Acest acord se dorește a intra în vigoare cât mai curând, chiar de anul viitor. Primul ministru al Japoniei, Shinzo Abe, după o întâlnire cu președintele Consiliului European Herman Van Rompuy și președintele Comisiei Europene José Manuel Barroso, s-a declarat că ținta pentru acest acord este anul 2015. De asemenea, Barroso a cerut aceelerarea ritmului negocierilor.

Discuțiile ce au avut loc în anul 2013 au fost oprite datorită îndoielilor UE cu privire la îndepărtarea unor bariere comerciale pentru Japonia, spre exemplu pentru importurile de automobile. În schimb se estimează că un acord de liber schimb ar putea crește performanța economică atât în UE cât și în Japonia cu un procent.

Barroso a declarat că spreă ca de data aceasta să nu mai fie nici o obiecție. Discuțiile au fost în unanimitate, iar negocierile urmează a fi accelerate. Cu toate acestea, este nevoie de o mare ambiție atunci când este vorba despre comerțul liber. Barroso a enumerat apoi acele domenii care sunt deosebit de dificile, dar mai ales importante pentru UE și pentru Japonia, accesul pe piața de bunuri, inclusiv produse agricole, bariere non-tarifare (de exemplu reglemntări sau cerințe de autorizare), achiziții publice și denumiri de origine protejate.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Freihandelsabkommen-fuer-2015-geplant-article12786691.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

86 − 84 =