succes rusesc

32896A007BD471FB

Gaz rusesc pentru China
Rusia vrea ca în viitor să pompeze gaz către China. Chiar dacă Beijing primește o reducere subsanțială, acordul ar putea fi util mai ales pentru Kremlin. Pentru că astfel își poate consolida poziția față de UE.

După decenii de negocieri, compania rusă de stat Gazprom a semnat un acord pentru livrarea de gaze naturale cu China. Acest acord prevede livrări în valoare de  290 miliarde de euro în următorii 30 de ani. Gazul urmează să curgă prin intermediul unei conducte ce leagă cele două țări. Gazprom și CNPC din China au semnat tratatul în timpul vizite președintelui rus Vladimir Putin în Shanghai.

Șeful rus al grupului, Alexei Miller, a declarat că este un contract mare pentru Gazprom, un astfel de contract nu mai există cu nici un alt patener. O scrisoare de intenție a fost negociată în urmă cu aproximativ un an în urmă în timpul primei sale vizite oficiale la Moscova, a șefului de stat și de partid Xi Jinping. Ulterior, negociatorii nu au putut cu toate acestea, să se pună de acord cu privire la prețul mărfii livrate. Miller nu a dorit să facă precizări cu privire la prețul gazelor.

Analiștii sugerează că, conflictul dintre Ucraina și Rusia a forțat concesii de anvergură în cadrul negocierilor cu China. Pentru că Moscova se teme că afacerile cu gaze din Europa vor deveni mai puțin valoroase și prin urmare trebuie să genereze noi surse de venit din Asia.

Noul acord de la Shanghai ar putea consolida poziția lui Putin în disputa gazelor dintre Ucraina și UE. Lunea viitoare este planificată o altă întâlnire la nivel înalt între UE, Ucraina și Rusia. Din moment ce Ucraina are datorii mari către Gazprom, grupul amenință să nu mai livreze din iunie gaze către Ucraina. Acest lucru ar crea panică în Occident, Ucraina fiind o țară importantă pentru tranzitul gazului rusesc.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Moskau-und-Peking-schliessen-Milliarden-Deal-article12874306.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × = 18