Sudanul vrea să introducă arme chimice

4042440

Amnesty international aruncă acuzații grave împotriva guvernului din Sudan: acesta ar fi atacat proprii cetățeni cu substanțe chimice letale. Victimele au fost în principal copii.

Guvernul din Sudan a atacat civili din regiunea critică Darfur cu arme chimice în cel puțin 30 de incidente, spune un raport al Amnesty International. De la începutul anului, între 200 și 250 de persoane au fost ucise de atacuri cu arme chimice în regiunea Jebel Marra, se spune în raportul de la Organizația pentru Drepturile Omului, care se bazează pe analize ale imaginilor din satelit și interviuri. În majoritatea cazurilor victimele au fost copii.

Fotografiile și filmările analizate arată copii urlând, care scuipă sânge și se chinuie să respire, după ce au fost expuși la substanțe chimice, explică reprezentantul competent al Amnesty, Tirana Hassan. Potrivit experților în arme chimice, dovezile arată că s-ar fi utlizat iperită, care mai este denumită popular “gaz muștar”.

Utilizarea de arme chimice reprezintă o crimă de război, spune Hassan. Nu poate fi ignorat faptul că guvernul sudanez ia în mod repetat astfel de măsuri împotriva proprilor săi cetățeni.

Guvernul țării estafricane a demarat la începutul anului 2016 o ofensivă pe scară largă împotriva grupării rebele SLA din regiunea muntoasă Jebel Marra. De 13 ani în vestul țării este în desfășurare un război civil. De la începutul conflictului ar fi decedat 300.000 de oameni, potrivit estimărilor Organizației Națiunilor Unite. Tot potrivit datelor ONU, de la începutul anului 2016 peste 80.000 de oameni din regiune și-ar fi pierdut locuințele.

http://www.n-tv.de/politik/Sudan-soll-Chemiewaffen-einsetzen-article18746621.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =