Suedia va accelera eforturile de a identifica metale prețioase precum cobaltul și litiul, componente-cheie ale bateriilor, acestea fiind cerute tot mai des printre producătorii de vehicule electrice.
Guvernul va investi 10 milioane de coroane (aproximativ un milion de euro) în următorii doi ani pentru a cartografia posibile locații unde există minerale considerate importante pentru viitoarea creștere economică. În timp ce Suedia are un istoric pentru mineritul metalelor de bază, agenția geologică guvernamentală din Suedia crede că există potențial pentru extinderea producției de minerale rare precum tungsten.
Suedia are bogății unice în solul său, a spus Mikael Damberg, Ministrul Economiei, într-un interviu telefonic acordat recent. Din punct de vedere istoric Suedia a explorat minerale precum cupru, fier, argint sau aur. Dar trecerea la tehnologii verzi a însemnat că va exista o creștere tot mai mare pentru alte minerale.
Planul este parte dintr-un efort global de a stabiliza furnizarea de metale critice și de a reduce dependența lumii de cobaltul produs în Republica Democrată Congo. Țara africană măcinată de conflicte produce marea majoritate a cobaltului, deseori în operațiuni miniere de mici dimensiuni, unde este folosită muncă în condiții improprii sau activități care implică minori și copii.
Prețul cobaltului, un component-cheie în fabricarea automobilelor electrice, a crescut de mai mult de trei ori de la începutul anului 2016. Dacă fiecare din cele un miliard de mașini existente în prezent pe toate drumurile din lume ar fi înlocuite cu un Tesla Model X, atunci cererea pentru cobalt ar totaliza 14 milioane de tone, de două ori mai mult decât actualele rezerve mondiale, potrivit unui studiu efectuat de analistul marfar CRU Group. Chiar și un scenariu mai realist de 30 de milioane de automobile electrice până în anul 2030 ar necesita ca volumul necesar de cobalt să se tripleze față de producția din prezent.