Suedia analizează posibilitatea aderării la uniunea bancară a UE

Marea bancă suedeză Nordea se regăsește în plin proces de restructurare, mai multe subsidiare din străinătate caută să fuzioneze. În același timp Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană, iar Suedia caută oportunități pentru a deveni membru al uniunii bancare europene.

Suedia are în vedere o participare la uniunea bancară a Uniunii Europene (UE). Guvernul va autoriza un asemenea pas, spune ministrul Per Bolund, responsabil de piețele financiare, pentru agenția de știri TT. Dacă cercetările vor releva un rezultat pozitiv, atunci este clar că o participare a Suediei la o astfel de uniune ar aduce mari avantaje.

Cuvintele lui Bolund indică faptul că există două motive peste care țara urmărește să facă acest pas: există un proces iminent de ieșire a Marii Britanii din UE, iar pe lângă asta este vorba despre marea bancă Nordea, aflată într-un proces masiv de restructurare. Această bancă va fuziona subsidiarele sale din Danemarca, Finlanda sau Norvegia.

Investitorii locali vor primi acțiuni la compania-mamă. Acest lucru va conduce la o extindere a sectorului bancar suedez. Acest lucru mai înseamnă, de asemenea, că vor exista motive pentru a împărți riscurile cu alte țări, spune Bolund.

Săptămâna trecută Danemarca a anunțat că se va decide în anul 2019 cu privire la participarea sa la o uniune bancară europeană. Acestei uniuni i-au aparținut până acum doar țările membre zonei euro. Ea este însă deschisă tuturor membrilor UE care doresc să participe. Uniunea bancară europeană ar trebui să facă din sistemul bancar al țărilor membre un sistem mai solid și mai bine protejat în fața situațiilor de criză financiară. Acesta va permite o mai bună administrare a datoriilor și îi va aduce beneficii pentru contribuabili.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Schweden-prueft-Beitritt-zu-EU-Bankenunion-article19929675.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × = 1