Suedia scade taxele pe reparații

86010167

Suedia se opune “mentalității de aruncat la gunoi„. Reparația unei mașini de spălat sau a unei biciclete, spre exemplu, va fi mai ieftină. Ar putea oare să se creeze în același timp mai multe locuri de muncă?

Suedia vrea să faciliteze acțiuni ecologice prin reducerea taxelor pe raparații și în același timp să sprijine piața muncii. Strategia Ministerului Consumului este parte din bugetul care va fi adoptat în luna decembrie. Dacă parlamentul va aproba, atunci la trecerea în noul an va intra în vigoare un pachet cuprinzător de măsuri, care ar trebui să schimbe comportamentul consumatorilor.

Taxa pe valoare adăugată pentru reparațiile de biciclete, articole textile sau încălțăminte se va reduce la jumătate. Cine permite unui meșter să îi intre în casă, pentru a-i repara frigiderul sau mașina de spălat, va plăti pe viitor mai puțin pentru fiecare oră lucrată. Acest lucru ar trebui să ofere oamenilor un stimulent pentru a-și repara lucrurile în loc să le arunce la gunoi și să cumpere altele noi, spune actualul Ministru al Consumului, Per Bolund. Mulți oameni spun că preferă să consume durabil. Dar le lipsea puțină motivație.

Doar pentru aceste reduceri guvernul suedez a planificat o sumă de 750 de milioane de coroane (76,5 milioane de euro). Dar aceste măsuri se vor merita? Bolund este sigur de asta: el crede că această ramură a economiei va primi tot mai multe comenzi, prețurile fiind mai mici, astfel că meșterii din domeniu vor avea tot mai mult de lucru și deci vor plăti mai multe taxe decât anterior. Chiar și comerțul cu articole uzate va fi sprijinit de guvern. Tot mai mulți oameni sunt dispuși să cumpere articole “second-hand”, este de părere Bolund.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Schweden-senkt-Steuern-auf-Reparaturen-article19189671.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

67 + = 72